David Rath: Jak se chystá na Vánoce za mřížemi? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

David Rath: Jak se chystá na Vánoce za mřížemi?

Rath stráví Vánoce ve vězení
Rath stráví Vánoce ve vězení (Aha! - Martin Přibyl)

Sedmiměsíční vyšetřování poslance a exhejtmana Davida Ratha (46, exČSSD), podezřelého z korupce, se chýlí ke konci. Žalobce odhaduje, že proces s politikem a jeho lidmi by se mohl rozjet už v lednu. I kdyby z něho Rath vyvázl čistý, prožije zřejmě ty nejhorší Vánoce v životě. Salát s řízkem si sní na cele a případné koledy se budou odrážet v akustice její stísněného prostoru.

Protikorupční policie podle Mf Dnes měla shromáždit už všechny důkazy, státní zástupce chystá obžalobu. Spis má téměř 50 svazků. „Příštím týden by se s ním měli začít obvinění seznamovat,“ upřesnil státní zástupce Petr Jirát.

S Rathem bude obviněno dalších deset lidí. Korupce, z níž budou obžalovaní, se týká šesti veřejných zakázek za téměř půl miliardy korun. Jen Rath inkasoval nebo měl slíbené úplatky ve výši 21 milionů. A za to mu hrozí mu až 12 let vězení.

Lukáš Kohout: Slzám se neubrání

Zatímco ještě před rokem se mohl vyhřívat na paprscích svého vlivu a peněz, které zřejmě nezískal jen díky už tak nemalému poslaneckému a hejtmanskému platu, teď se každé ráno probouzí s pohledem na zamřížované okno cely litoměřické vazby. To nejhorší ho ale teprve čeká. V cele prožije Štědrý večer i 47. narozeniny, které má den poté.

Jak Vánoce za mřížemi litoměřického vězení probíhají Aha! povyprávěl Lukáš Kohout (29), který za nimi strávil před třemi roky dva měsíce života. Do vazby se dostal za to, že jako falešný poslanecký asistent létal na náklady Sněmovny po celém světě. „Nikdo se v ty dny neubrání nějaké té slze,“ vzpomíná Kohout, který nám odpověděl na několik otázek k vánočnímu režimu za mřížemi.

Jak vypadá vánoční režim ve vazbě?

„Je to den jako jiný. Kromě jídla se nijak neliší. Ale pravda je, že se vedení věznice snaží alespoň tím jídlem podpořit trochu sváteční nálady. Snídaně bývá větší, k obědu jsme my například měli svíčkovou se sekanou, a k obědu byl řízek s bramborovým salátem. Také jsme dostali sáček s banánem, jablkem a sušenkou.“

Jak jste si ten den snažili oživit na cele?

„Složili jsme se na nějaké brambůrky a sladkosti, které jsme pak koupili v kantýně. Někdo také vyrobil pár papírových ozdob. Snažili jsme se, ale teskným pocitům se stejně neubráníte. Já šel raději už v sedm spát, abych to zaspal. A těšil jsem se na návštěvu maminky a tehdejší manželky druhý den.“

Jaká chvíle je ta nejhorší?

„Když padne pátá hodina a vy si řeknete: teď bych seděl s rodinou u večeře. Nepříjemná chvíle byla pak pozdě večer, když se několik dozorců rozhodlo projít cely, probudit lidi na cele, a všechno jim sházet na zem, aby pak museli uklízet…“


Rathův advokát Jelínek: Přepisy jsou neúplné!

Policie v přepisech ignorovala pasáž, která podporuje Rathovo tvrzení o tom, že nevěděl, že si z bytu spoluobviněných odnáší úplatek. Tvrdí to jeho právník Roman Jelínek. Rath na nich před odchodem z domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové (42, exČSSD) a někdejšího poslance Petra Kotta (49, exODS) například říká: „Na to francouzské se těším.“ nebo „Nesmím ho vypít moc najednou, to víš, to by mi večer zas bylo špatně.“.Policisté ho pak zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Rath se ale od počátku hájí tím, že si myslel, že je v ní víno. Údajně šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku.

Přečtěte si
britva
5. 12. 2012 • 17:55

klidně ať se i vobjesí

britva
5. 12. 2012 • 17:54

patří za ostnatý drát, tak tohle heslo jsem už psal před lety na plno politických diskusích a věřil tomu, že to jednou přijde. a přišlo doufám, že dostane ten nejvyšší flastr 12 let a stráví v kriminále co nejvíce štědrých večerů socanskej parchaaant !!!!

hu11
5. 12. 2012 • 13:22

Ať v té base shnije darebák

sugar2
5. 12. 2012 • 12:26

jednou jsem četal, žeč se vyjářil ve smyslu, že peníze byly na voélby. To je hodně důležité, zda to skutečně řekl.... Buštěhrad byl shledán nepředražený, a ostatní? To opravdu můžou možná vědět jen jeho nejbližší. Osobně se domnívám, jestli mu i něco za něhty zůstalo, niájak příliš z řady nevyčnívá.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.