Máma postižené Lízinky (2): Dostane zpátky rodičovský příspěvek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Máma postižené Lízinky (2): Dostane zpátky rodičovský příspěvek!

Fotografie
Fotografie (internal)

Rodiče, kteří se starají o postižené dítě a pobírají kvůli tomu příspěvek na péči, musí tvrdě počítat každou korunu. Teď jim ale stát konečně pomůže. Poté, co jim letos v lednu sebral rodičovskou, jim ji teď zase vrátí! I tak už ale mnohé rodiny měsíčně přišly o tisíce korun a zpětně žádné nedostanou. To je i případ Zdenky Ranglové z Písku, která se stará o těžce postiženou Lízinku (2).

Lízinka se narodila úplně zdravá, 17 dní po porodu jí ale mozek zničil zákeřný vir, který způsobil mozkovou encefalitidu. Ačkoli podle lékařů neměla šanci přežít, v září oslavila dva roky. Je však těžce postižená, nevyvíjí se, nevidí a sama se nenají. Její maminka na ni pobírá příspěvek na péči 6000 korun měsíčně.

Letos však přišla každý měsíc o 3500 korun rodičovského příspěvku. Ztráta každé koruny je přitom zřetelně cítit také proto, že partner Zdenky už rok nemůže najít práci. Díky novele, která od prosince nově umožňuje současné vyplácení rodičovského příspěvku i peněz na opatrování, ale Zdenka a s ní i mnoho jiných rodin na rodičovskou opět dosáhne.

„Mám strašnou radost, už mám na úřadě samozřejmě zažádáno. Peníze se budou vyplácet v lednu. Každá koruna je potřeba, musíme hradit léky, pobyty v nemocnici, některé zdravotní a rehabilitační pomůcky a také speciální jídlo,“ vypočítává maminka holčičky, která nemůže pochopit, že jim stát před rokem vůbec mohl peníze vzít.

„Stát za mě platil zdravotní a sociální, ale příspěvek na péči, který mi dal, je určen výhradně pro potřeby dcery. To znamená, že já jsem se o ni vlastně starala zadarmo. Když se to vezme do detailu, z čeho bych si podle úředníků třeba měla kupovat jídlo a ošacení?“ kroutí hlavou nevěřícně Zdenka. Péče o Lízinku je přitom celodenní. „Bohužel zlepšení jejího stavu zřejmě nikdy nenastane. Bereme to tak a pečujeme o ni, jak nejlépe to jde. Rádi bychom měli i další miminko, ale zatím se nám nepoštěstilo,“ dodala Zdenka.


Novinky od 1. prosince 2012

  • Od 1. prosince se opět souběžně vyplácí příspěvek na péči i rodičovský příspěvek, a to do čtyř let věku dítěte nebo do vyčerpání 220 tisíc korun, které na rodičovskou připadají.
  • O rodičovský příspěvek zažádejte vyplněním formuláře »Žádost o rodičovský příspěvek« na úřadu práce. Budete také potřebovat občanku a rodný list dítěte.
  • Novinkou je také to, že dětem od čtyř do sedmi let, které dostávají podle svého postižení příspěvek na péči třetího a čtvrtého stupně, se od prosince přidá 2000 korun. Měsíčně tak budou místo nynějších 9000 či 12 000 korun dostávat 11000 či 14000 korun.


Přečtěte si
ivkanatka
4. 12. 2012 • 09:44

Hlavně, že ti nenažranci nahoře mají všechno za pár kaček ! Je mi blivno z naší vládní garnitury ! Rodičům malé Lízinky přeji hodně sil, aby všechno zvládli .

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.