Voní, léčí, osvěží tělo i duši… Naučte se používat esenciální oleje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Voní, léčí, osvěží tělo i duši… Naučte se používat esenciální oleje!

Možná si to neuvědomujete, ale esenciální oleje jsou významným bonusem pro vaše zdraví.
Možná si to neuvědomujete, ale esenciální oleje jsou významným bonusem pro vaše zdraví. (Foto Profimedia.cz)

Měly by mít své místo ve vaší skříňce s kosmetickou i domácí lékárničce. Esenciální oleje, zázračné léky, spojení bylin a olejů, které neprávem podceňujeme. Bez jakékoli chemie právě vylepšené olejíčky umocňují blahodárný vliv na lidský organismus. Tým britských lékárníků z Birminghamu sestavil hitparádu olejů jako přirozenou alternativu k farmaceutickým preparátům. Tady jsou tipy, jak si zpříjemnit preventivní i léčebné kůry. A když k tomu připočtete, že krásně vonní, není co řešit…

Máta peprná

Nemusíte z ní hned vařit čaj. Jako olej je stejně příjemná a účinná. Osvěží váš dech, používá se při nevolnostech a jiných žaludečních problémech. Svědí vás kůže? Jste přetažení, svaly dostaly zabrat? Na všechno je mátový olej. Vetřete ho do pokožky, lehce masírujte. Bolí vás v krku? Přidejte pár kapek mátového oleje do mísy s horkou vodou a inhalujte.

Černý pepř

Pepř je od starověku nejcennější a nejužívanější koření. Zkuste ho využít v podobě esenciálního oleje. Pozor, používejte celé kuličky (nemlít)! Pepřový olej přispívá k lepšímu trávení (pokapejte jím salát, těstoviny, pizzu). Při bolestech kloubů, křečích, bolestivé artritidě vetřete na postižená místa. Dobrý je na záněty lůžek nehtů, drobné oděrky! Štípe, ale léčí.

Meduňka

Známá také jako melissa, což je latinský název… Meduňkový olej je vynikající antidepresivum, udržuje váš nervový systém v rovnováze. Zbaví vás úzkosti, působí proti nespavosti. Léčí vředy, bojuje s bakteriální infekcí a dokonce je účinný na bolesti hlavy a vysoký krevní tlak.

Růžový olej

Řadu esenciální olejů si můžete vyrobit doma, ovšem růžové oleje přenechejte odborníkům. Bulharsko a Turecko jsou největší výrobci oleje a zaručují nejvyšší kvalitu. Tyto oleje jsou spíše estetické a pro navození atmosféry. Však jsou také skvělými afrodisiaky, podporují libido. Vhodné jsou při menopauze, zlepšují hormonální rovnováhu, ale jsou blahodárně i pro vaši pokožku (zjemní ji a napnou).

Pelargonie

Lehkým vmasírováním docílíte při pravidelném užívání jemnější a pružnější pokožky. Účinný je proti vráskám, používá se i pro rozmasírování jizev a pigmentových skvrn. Dobrý je k léčbě akné, na mastnou pleť. Zvyšuje krevní oběh a snižuje tlak. V neposlední řadě je dobrý proti nadýmání. A zbavuje tělesného pachu.


Levandule

Tohle je celá lékárnička. Ničí bakterie, vyčistí komplexně organismus. Napomáhá trávení, vyhání bolest hlavy. Tiší nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, zbavuje bolestí kloubů. Léčí problémy s močovými cestami. Je dobrý na akné, vysoký krevní tlak i na dýchací problémy. Zkrátka všelék. A jak nádherně voní…

Sezamový olej

Ideální pro zlepšení hydratace organismu i pokožky. Obsahuje mastné kyseliny a je tak i ideální proti stresu, odstraňuje problémy s tlakem a je prokázáno, že významně eliminuje bujení rakovinných buněk. Používá se také na vlasové zábaly, posiluje kořínky vlasů.

Olej z borovice

Tento jehličnatý strom, to nejsou jen vánoce. Jeho jehličky nabízejí antiseptické, antibakteriální, a analgetické vlastnosti, pomáhají léčit kožní problémy - včetně lupénky, ekzému a pupínků. Olej urychluje metabolismus a působí např. i jako protijed při otravě jídlem. Zbavuje bolesti kloubů při artritidě. Zabíjí bakterie a v sychravém či zimním období je chrabrým bojovníkem s respiračními chorobami.

Olej s hřebíčkem

Pamatujte si to hlavně na konec roku, Zmírňuje bolesti hlavy při kocovině! Je populární při bolestech zubů včetně dásní. Pokud váš dech není právě vonný, je tahle esence ideální. Kloktejte, vyplachujte a nebude vám nelibě páchnout z úst. Hřebíčková silice je i antiseptikum. Na pokousání, poškrábání od psa či kočky. Dobrá je i při zažívacích potížích, překrvení nosní sliznice (časté krvácivosti). A pozor – bonus! Hřebíček je skvělé afrodisiakum.

+ TIP na ranní probuzení

CITRÓNOVÁ KOUPEL

Tohle je skvělý protipól k uklidňujícím večerním koupelím. Chcete se probudit a vstoupit do nového dne svěží a s vitalitou? Koupel z citrónové silice vám osvěží a provoní pokožku, je dobrá i proti nachlazení a nabije vás až do večera. Jak ji připravit? Do vany naplněné teplou vodou kápněte 3 kapky citrónového esenciálního oleje, 3 kapky rozmarýnového oleje a 2 kapky oleje s mátou peprnou. Oleje si buď připravte, anebo naložte po domácku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.