Ministr Vondra končí: Už o mě nikdo nestojí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Ministr Vondra končí: Už o mě nikdo nestojí...

Ministr vyjmenovává důvody rezignace.
Ministr vyjmenovává důvody rezignace. (Aha! - Petr Novotný.)

Tak v tohle už nikdo pomalu nevěřil! Tolik kritizovaný ministr obrany Alexandr Vondra (51, ODS) odchází! K demisi byl nejednou vyzván kvůli kauze ProMoPro, při níž se »ztratilo« půl miliardy korun, Vondra však jako důvod odchodu oznámil neúspěch v nedávných senátních volbách.

„Volby ukázaly, že nemám dostatečnou důvěru voličů,“ prohlásil včera s tím, že se s stodvacetitisícovým platem se definitivně rozloučí v pátek 7. prosince. „Rezignovat jsem se rozhodl už dříve, ale s premiérem jsme se dohodli, že s tím vyjdeme až nyní,“ dodal Vondra, který ač věděl o svém konci, ještě si minulý týden na státní náklady zaletěl do USA.

Premiér Petr Nečas (48, ODS) odmítl prozradit, kdo odstupujícího ministra nahradí. „Představu mám,“ řekl suše. Připustil ale, že na Vondru čeká trafika. „Až vychladne stávající situace, čili v poadventním čase, budeme se o této věci dále bavit,“ odpověděl na otázku, jestli kolegovi nabídne nějaké jiné zajímavé místo.

Co je kauza ProMoPro

Před třemi roky, kdy Vondra působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti, vzniklo podezření, že se při zakázkách spojených s českým předsednictvím v EU ztrácely peníze. Šlo o půl miliardy korun, které měla údajně neoprávněně získat firma ProMoPro, zajišťující audiovizuální služby.

Odstupující politik: Nemám se za co stydět

Jak hodnotíte vaše angažmá na obraně?

„Když jsem po volbách resort přebral, věděl jsem, že to nebude procházka růžovým sadem. Myslím ale, že dva a půl roku mé práce na ministerstvu je něco, za co se v žádném případě nemusím stydět.“

Udělal byste něco jinak?

„Vždycky něco najdete, napadne vás, mohl jsem udělat lépe toto nebo tamto, ale v tom globálu bych to dělal stejně.“

To platí i o kauze ProMoPro?

„Samozřejmě, že se znalostí informací, které má člověk po letech, bych si leccos ohlídal více. Jsem si ale jistý, že nikdo z týmu, který pro ministerstvo pracoval, vědomě neudělal nic špatně.“

Je tato kauza důvodem vašeho odchodu?

„Je to nepochybně jedna z hlavních příčin mého neúspěchu ve volbách.“

Co byste ministerstvu přál do budoucnosti?

„Bylo by dobré, aby se ministři nestřídali tak často. Pokud se nemýlím, já jsem po dvou a půl letech druhý nejdéle sloužící ministr obrany od revoluce.“

Kam povedou od 8. prosince další vaše kroky?

„Teď se především těším na to, že po dlouhé době budu těch pár týdnů před Vánoci s rodinou. Těším se, až si chvilku oddechnu, ale bez práce ale dlouho nevydržím, jsem workoholik.“


Proměny Nečasovy vlády

(Z)BYLO NÁS PĚT!

Když včera před novináři přijímal Vondrovu demisi, řekl premiér Petr Nečas (ODS): „Dříve působili ministři dojmem, že jsou pozadím přilepeni k vládní židličce. Toto věru o mé vládě neplatí.“ A to měl svatou pravdu! Ani někdejší rekordman, nestabilní menšinový kabinet Miloše Zemana, neprožil tolik výměn. U Nečase se z původní sestavy, kterou hned po volbách jmenoval v červenci roku 2010 prezident, udrželo jen pět lidí!

  • Z původně jmenovaných členů už jsou ve vládě jen premiér Petr Nečas (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (dříve VV, nyní LIDEM).
  • Nečasova strana, ODS, je ve vládě nejméně úspěšná – z jejích ministrů od jmenování vlády nevydržel na postu dodnes ani jediný. Nejlépe se na postech drží ministři »topky«.
  • Průměrný ministr vydrží na své židli 530 dní, tedy 1 rok a 5 měsíců. Za tu dobu si vydělá 2,16 milionu korun hrubého.
  • Nejkratší dobu si »poseděl« bývalý ministr zahraničí Pavel Drobil (ODS), odešel po 162 dnech. Také je prvním ministrem, který z vlády vypadl!

Autor:  ex

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.