Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš: Vzal jsem úplatek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš: Vzal jsem úplatek!

Exšéf pražských strážníků u soudu.
Exšéf pražských strážníků u soudu. (ČTK)

Včera přišel k pražskému městskému soudu, na nic si nehrál a na rovinu vybalil to, co se o něm tuší už rok – exšéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš (46) přiznal, že vzal úplatek. „S odstupem doby vím, že jsem udělal velikou hloupost, že na celou situaci doplácí má rodina,“ řekl soudkyni.

Rodinné problémy

Prý byl v problémech podnik jeho manželky, dcera byla těhotná, a tak rodina peníze skutečně potřebovala. S tím však Kotrouš, který si odseděl tři měsíce ve vazbě, u soudu nepochodí. Proces se potáhne, svědčit budou ještě majitel autoservisu Josef Jíša, který mu měl úplatek 150 tisíc korun dát (cokoliv dalšího Kotrouš odmítá), pražský primátor Bohuslav Svoboda či Kotroušův dočasný nástupce Ludvík Klema.

Chtěl 1,2 milionu

Co se přesně stalo? Před rokem byl v bleskurychlé akci Kotrouš dopaden detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Praze 10, kde nasedal do svého vozu. Nebyl však sám, společnost mu dělala hotovost. Od majitele autoservisu Jíša si totiž převzal celkem dva úplatky v souhrnné výši 350 tisíc korun a slíbil, že jeho firma bude moci i nadále udržovat vozy městské policie. Úplatků mělo být víc, dohromady za 1,2 milionu korun.

Korupce, nebo podvod?

Za korupci Kotroušovi hrozí 5 až 12 let za mřížemi. Před soudem však tvrdil, že Jíšovi lhal a že výběrové řízení ovlivnit nemohl, což je trestný čin podvodu. Za něj by mohla být výrazně nižší sazba. Podobný paradox nastal u nedávno obviněného lobbisty Marka Dalíka.

Autor:  vr

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.