8 rad, jak se i v zimě vrátit autem domů živí a zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

8 rad, jak se i v zimě vrátit autem domů živí a zdraví!

Osobní auto skončilo pod tahačem. Na letních pneumatikách neměl řidič šanci.
Osobní auto skončilo pod tahačem. Na letních pneumatikách neměl řidič šanci. (ČTK – A. Mlejnková, J. Ožana, R. Petrášek, pro Aha! – HZS Královéhradeckého kraje, Moravskoslezského kraje)

Také už se těšíte autem na hory nebo na jiné romantické výlety zasněženou zimní krajinou? Pokud nechcete, aby se vaše rodinná dovolená změnila v nečekaný horor, věnujte před nastupující zimou náležitou pozornost právě vašemu vozu. Jedině tak se ubráníte zbytečným depresím, popřípadě nedobrovolnému mrznutí v ledu a závějích někde u zapomenuté silnice. Samotná výměna letních pneumatik za zimní totiž všechno nevyřeší.

1. Nezbytná zimní výbava

Pokud ráno přijdete k zasněženému autu a vaše přední sklo připomíná spíše ledovou plochu, bez škrabky na led a smetáčku se neobejdete. Abyste se však pro ně do auta vůbec dostali, měli byste mít v kapse připravenou sprej s rozmrazovačem zámků. Dálkové ovládání vám totiž v případě vybité baterie příliš nepomůže.

Tip: Co se týče interiéru, na zimu je praktické vyměnit textilní koberečky za gumové. Jednak se z nich sníh a voda lépe dostávají, jednak vám na nich nebudou nepříjemně klouzat boty jako na zmrzlých textilních.

2. Kontrola provozních kapalin

Do ostřikovačů patří na zimu speciální nemrznoucí kapalina, stejně tak do chladicího systému auta. Její koncentraci vám změří v servisu, vodu v ostřikovači si však můžete vyměnit sami. Zkontrolujte pro jistotu také stav oleje, a kdy jste naposledy měnili brzdovou kapalinu. Její životnost je dva roky.

Tip: Před zimou se vyplatí investovat do vosků, které lak ochrání. Existují také speciální zimní přípravky pro ošetření litých kol pro ty, kdo na nich mají nazuté zimní pneumatiky.


3. Pozor na stěrače a gumová těsnění

Zjistíte-li, že máte stěrače přimrzlé ke sklu, vůbec se nesnažte o jejich zapnutí. Mohli byste poškodit nejen gumičku, ale i motorek. Také je násilím neodtrhávejte! Aby přední sklo přes noc příliš nenamrzlo, můžete vložit pod stěrače plachtu, jejíž konce přivřete do dveří. V nouzi ji můžete nahradit i vhodným kartonem. Také gumové části včetně těsnění je nutné ošetřit vhodným prostředkem. Existují různé oleje a tuky, které seženete v prodejnách pro motoristy.

Tip: Aby se přední sklo zevnitř nezamlžilo, jsou k dostání i speciální ubrousky, které určitě oceníte – jsou napuštěné látkou, jež opětovnému orosení brání.

4. Sněhové řetězy

Zimní pneumatiky jsou fajn. Jenomže po cestě projíždíte i úseky, kde se neobejdete bez sněhových řetězů. Ty nejlevnější slouží většinou pro jednorázové vytažení ze závěje, na ledu pomohou také textilní návleky. Pro klidnou cestu se rozhodně vyplatí dražší plastové (pavoukovité) řetězy, které se pouze zacvaknou do připravených úchytů na šroubech kol. Mnozí zkušení řidiči dávají přednost klasickým ocelovým řetězům.

Tip: Přidejte do vozu lopatku a třeba i pytlík s pískem. Praktici radí přibalit třeba ještě nařezané kusy koberce, které nakladete pod kola, až se budete snažit vyhrabat ze závěje.


5. Autobaterie není věčná

Pomalý startér a charakteristický zvuk při otočení klíčkem v zapalování mnohdy předznamenává i začátek konce. V tomto případě ještě nezapočaté jízdy. Abychom jsme se podobnému stresu vyvarovali, je potřeba se o autobaterii také předem postarat. Jelikož se životnost akumulátoru pohybuje zhruba kolem 4 až 5 let, doporučujeme předzimní kontrolu v servisu. Tam vám autobaterii změří, a buď znovu dobijí, nebo rovnou vymění za novou. V mrazivých dnech se rozhodně vyplatí počítat i se startovacími kabely.

Tip: Do nafty patří speciální aditiva. Majitelé starých aut mohou zkusit přimíchat trochu benzinu. A pozor, vyplatí se tankovat v horských oblastech. Tutově tam mají »vylepšenou« naftu.

6. Lyže do auta nepatří

Mnozí lajdáci si s nosiči lyží hlavu nelámou a lyže jednoduše narvou do vnitřku vozu. Nepočítají zřejmě s možnou kolizí a následnými úrazy, jaké mohou lyže při nečekaném karambolu nadělat. To ovšem platí i pro výbavu špatně umístěnou na střeše vozu, nebo dostatečně nepřipoutanými levnými boxy.

Pozor: Je třeba si uvědomit, že za bezpečnost ve voze ručí řidič a proto přepravu lyží v žádném případě nepodceňujte!


7. Nezahřívejte auto před jízdou!

Auto je lepší zahřát plynulou jízdou, nenechávejte proto běžet motor naprázdno. Šetříte tím nejen motor, ale i palivo. Ovšem vůz během prvních kilometrů nevytáčejte do vysokých otáček.

Tip: Jezděte s dostatkem paliva. Když se dostane do několikahodinové zácpy na dálnici, potřebujete si topit. Proto tankujte plnou nádrž.

8. Auto neroztlačujte!

V okamžiku, kdy baterie selže, je nevhodné pokoušet se auto v návalu zoufalství roztlačit. Pokus může skončit zničením katalyzátoru. V takovém případě přijdou ke slovu startovací kabely. Buď vaše, nebo ochotného kamaráda či okolojedoucího dobrodince.



Přečtěte si
ivannavratil386
16. 12. 2018 • 03:36

Paráda, díky za velmi užitečné rady. Já osobně jsem toho názoru, že základ pro bezpečné ježdění v zimě jsou prostě kvalitní zimní pneumatiky. Bez těch bych se na silnice raději ani nevydával. Já si například letos koupil úplně nové z https://www.pneuok.cz/

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.