Vánoční stromeček: Jak poznat, že neuschne?
PRAHA – Také máte starosti s výběrem vánočního stromku? Obáváte se, že za týden z něj bude uschlé koště? Když víte, jak správně vybrat zdravý stromek, tak se vám to stát nemůže. Vánoční stromek nekupujte, když.
Máme zaručené rady!
..
-
Je zapařený – stromek nemůže dýchat a jeho životnost se snižuje.
-
Je zabalený do síťky – nevidíte stav jeho větví a stav jehlic.
-
Prodej probíhá ve vytápěných obchodních domech – stromky musí být řezané ve vegetačním klidu a uchovávány v chladu.
-
Stromek není sytě zelený – barva vypovídá o způsobu jeho skladování a době řezu.
-
Jehlice stromků jeví známky nažloutnutí či rezavé barvy, což je neklamná známka toho, že stromek odumírá. Hlavně zkontrolujte spodní větvičky do zhruba třetí řady větví. Tam se to ukáže nejvíce!
-
Stromek v květináči nemá silný kořenový systém – dlouho by nepřežil, pokud je kořenoví zdravé, může se stromek používat opakovaně několik let za sebou.
Tipy jak nakupovat
> Pořidíte-li si vánoční stromek s předstihem – budete mít mnohem větší výběr.
> Máte-li možnost, zakupte strom přímo na plantáži – tam ho označí a dodají ho čerstvě uříznutý až na Vánoce.
> Nejdéle vydrží smrk pichlavý – jehlice opadávají minimálně.
> Nejdražší je u nás jedle – za metr se platí až 380 Kč.
Autor: (bru)
Foto Aha!: Kateřina Kalibánová