Recyklujete? Z plastu můžete mít dům, koberec nebo bundu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Recyklujete? Z plastu můžete mít dům, koberec nebo bundu!

Miliony lahví denně vyprodukují domácností na celém světě. Tohle je skládka.
Miliony lahví denně vyprodukují domácností na celém světě. Tohle je skládka. (Profimedia CZ)

Bez aut, bílé elektroniky nebo třeba plastových lahví si život už nedokážeme představit, to je prostý fakt. A ještě zajímavější skutečností je, že správným druhotným využitím můžete i prospět dalším lidem. Nevěříte?

Koncem tisíciletí člověk konečně pochopil, že péče o životní prostředí závisí na každém z nás a neznamená, že musíme jezdit likvidovat ropné skvrny na druhý konec světa. Stačí třeba jen využívat kontejner 20 metrů od našeho domu. Věděli jste, že na znovu použitých plastových lahvích se dá třeba sjíždět řeka?

Češi jsou »recyklační velmoc« a pyšní se jedním z prestižních prvenství – jsou evropskou jedničkou v recyklaci plastů. Porazili jsme i nejekologičtější stát – Německo! Za rok jsme díky recyklaci uspořili energii potřebnou pro čtvrt milionu domácností na rok. 

Do recyklačních kontejnerů třídí i babičky

Průměrně nás od nich dělí totiž jen 110 metrů a narazíme na ně téměř kdekoliv, v Čechách je jich 200 000. Řeč je o kontejnerech. Do žlutých se házejí plasty, modré jsou na papír, zelené na sklo a oranžové na nápojové kartony. Tříděný odpad do nich nosí dvě třetiny z nás.

Jaká je cesta láhve

Cesta PET láhve v kontejneru teprve začíná. Nejdřív se dostane do svozového vozu, který ji odveze na zpracování. Poté se z lahve na dotřiďovací lince sejme etiketa a víčko – PET lahve jsou zde taky odděleny od jiných druhů plastů jako folie, polystyren, obaly od CD apod. Láhev je rozdrcena do tzv. »PET flakes«, tedy vloček, ty se taví a používají k výrobě dalších věcí.

Máte na sobě PET lahev?

Z PET láhví se při procesu recyklace vyrábí umělá vlákna. Ty jsou v domácnosti všude kolem nás. Jako interiéry aut, koberce, sportovní vybavení jako spacáky a zimní bundy. Fleecová bunda, ve které chodíte do lesa nebo běhat, je například 100% recyklát. Na její výrobu se použilo 50 lahví, jedna z nich byla třeba ta vaše.

Dům z PET lahví

PET lahve se dají použít i ve své původní formě, stačí mít dobrý nápad. Na internetu se množí odkazy na neuvěřitelné výtvory z PET lahví – například první dům na světě postavený bez použití cementu, vyrobený z 8000 lahví naplněných pískem. Se solárním systémem, zelenou střechou a kompostovací toaletou jde o zcela ekologickou stavbu. Leží ve Střední Americe. PET lahve se na stavbu domů ale využívají poměrně často.

Až příště ponesete láhev ke žluté popelnici, zkuste si představit, kde všude se tento váš dobrý skutek odrazí. Třeba ten pejskař na druhé straně silnice má na sobě právě bundu z PET láhve, ze které jste pili a nebyli líní jí vytřídit. Víte, že jste tak ušetřili ještě energii za vodu, třeba na pěstování bavlny?



Autor:  spo

Přečtěte si
zadnice
19. 11. 2012 • 10:39

Čeští "podnikatelé"!!! Navezou 1.200 kamionů z Německa za cca 3.000 euro za kus, skládku pak postupně nechají podpalovat a nemusí nic uklízet natož recyklovat!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.