Krutý vánoční dárek od vlády: Tohle všechno zdraží! A příplatky se zruší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Krutý vánoční dárek od vlády: Tohle všechno zdraží! A příplatky se zruší!

Hlouběji do kapes už nyní nebudou mít pouze důchodci a mladé rodiny.
Hlouběji do kapes už nyní nebudou mít pouze důchodci a mladé rodiny. (Profimedia.cz)

Poslanci minulý týden horko těžko odhlasovali daňový balíček, v souvislosti s nímž se diskutovalo nejvíce o zvýšení daně z přidané hodnoty, která zdraží vše od jídla po energie.

Věcí, které nás oberou o úspory, ale bylo v balíčku víc. Zorientujte se v nich pomocí přehledu Aha v galerii!

Důchody porostou pomalu
Seniory příští rok postihne další pohroma. Ceny rostou a stejně tak měly růst i jejich důchody. Od příštího roku a po dobu dalších tří let se jim ale místo o celou inflaci (růst cen) a o třetinu růstu průměrné mzdy budou navyšovat jen o třetinu inflace a třetinu růstu mezd. Znamená to, že čeští důchodci budou ještě chudší než nyní. Podívejte se do tabulky, jak mohly důchody vypadat a jak skutečně vypadat budou.

Konec daňové slevy
Důchodci, kteří si ke své penzi přivydělávají, přijdou o daňovou slevu, která ročně tvoří 24 840 korun. Tato sleva na dani, která už od příštího roku nebude platit, se týká naprosto všech zdanitelných příjmů, jak aktivních (práce, brigáda), tak pasivních (například příjem z pronájmu).

Vyšší DPH
Ze dvou sazeb po 14 a 20 procentech se daň z přidané hodnoty zvýší na 15 a 21 procent, a to na následující dva roky. Pak je otázkou, jestli se obě sazby sjednotí na 17,5 procentech dle původního plánu, anebo se vymyslí nějaký nový. Ať tak, či onak, od příštího roku zdraží úplně všechno.

Bohatí si připlatí
Lidé vydělávající více než čtyřnásobek průměrné mzdy, konkrétně přes 100 500 korun měsíčně hrubého, budou do roku 2015 odvádět z příjmu daň o 7 procent vyšší než ostatní lidé. V hantýrce koalice jde o takzvaný »solidární příspěvek«. Bohatým se také zruší strop pro platbu zdravotního pojištění, i tam tedy odvedou více.

Žádná sleva na dítě
Osobám samostatně výdělečně činným, tedy živnostníkům, nakonec zůstanou výhodné výdajové paušály, díky nimž odvádějí velmi nízké daně. Při jejich uplatnění se ale od příštího roku ruší daňová sleva na dítě na manželku či manžela. Živnostníci tak přijdou o desetitisíce korun ročně.

Dražší převod nemovitosti
Za každý převod nemovitosti nyní platíme státu 3 procenta její hodnoty ve formě daně. Tato daň ale naroste o jedno procento na celkem 4 procenta. Co to znamená? Jelikož většinou tuto daň hradí prodávající, chystáte-li se zpeněžit nějakou nemovitost, pospěšte si do konce roku. Ušetříte desetitisíce korun.

Přečtěte si
bobosa
14. 11. 2012 • 14:23

 Co by člověk chtěl od těch vyžraných prasa.t co si davaji stotisícové platy?? Ctělo by to českého Breivika,poskladat se mu na pořádnou odstřelovačku a ty prašivý s.vi..ně postřílet kulkou do čela..nic jiného si nezaslouží..ale máme tady v sobotu 17 listopad tak sem zvedav..doporučuju. sraz na václaváku.každej se sehne pro jednu dlažební kostku a kdo se na hradě trefí do okna dostane zadarmo vánočního kapra.

zadnice
14. 11. 2012 • 10:40

Co můžeme od těcto "Nečasových" hova.d jiného očekávat. Hlavně sobě si musí rychle přidat. Bejkovec je na ně málo!!!

1celeste
14. 11. 2012 • 09:54

kolik se ušetří na dávkách ,který platíme ze svých platů a po novým roce mizerných platů pro ty černý dr´´ky.Jako člověk s minimální mzdou tímdle opatřením,bude bydlet pod mostem,ale to je asi nezajímá,oni mají dost

henes
14. 11. 2012 • 09:39

Důchodci makají a nemusí. Co rodiny z dětma. Na ty s.r.u...

mnpv
13. 11. 2012 • 18:45

Možná obojí, ale v tomto případě má pravdu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.