Dojemné! Žádost o ruku při řetězové transplantaci ledvin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dojemné! Žádost o ruku při řetězové transplantaci ledvin!

Zuzana se těšila, že se jejich život změní. Ale ten se změní ještě víc než čekala, Georgis ji totiž den po operaci požádal o ruku.
Zuzana se těšila, že se jejich život změní. Ale ten se změní ještě víc než čekala, Georgis ji totiž den po operaci požádal o ruku. (Foto Aha! – Alexandr Malachovský)

Tři čtvrtě roku příprav, šest párů dárců a příjemců a 12 operací během dvou dnů. Takovou »transplantační akci« čeští chirurgové ještě nezažili! Vůbec první řetězovou transplantaci ledvin od žijících dárců v České republice uskutečnil v úterý a ve středu pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Operace měly i nečekaný závěr: dojemnou žádost o ruku!

„Chci poděkovat své partnerce, že se do toho pustila. Byť nejsem příjemce její ledviny, tak i ona umožnila, abych měl ledvinu… A jen tak mimochodem jsem se jí chtěl zeptat, možná si mě nezaslouží, ale jestli by si mě vzala,“ tázal se včera před zraky novinářů na tiskové konferenci Georgis (49), který byl ani ne den po transplantaci ledviny. Spolu se svou přítelkyní Zuzanou (39) patřili k dalším pěti dalším dvojicím, které se jako první v republice zúčastnili párové transplantace ledvin.

Ta spočívá v tom, že v ní jsou páry, z nichž jeden ledvinu potřebuje a druhý mu ji chce darovat, ale překáží jim v tom nevhodná krevní skupina. „Můj důvod, proč jsem dala svoji ledvinu někomu jinému, je sobecký: chci zpět svého zdravého partnera, náš život, naši rodinu,“ vysvětlila své pohnutky Zuzana, protože od ledna její partner trávil třikrát týdně několik hodin na dialýzách. Vůbec ale netušila, že se během setkání s novináři její život ještě více změní! „Že se zasnoubíme, to jsem vůbec nečekala! Ale to je celý Georgis, pokaždé mě nějak překvapí,“ dodala dojatá žena.

Do programu párové transplantace se původně přihlásilo pět párů, vždy zdravý a nemocný partner. Dlouho je však nešlo propojit, protože stále zbýval jeden, na kterého kvůli krevní skupině ledvina »nevycházela«. To se podařilo až díky dárci-altruistovi, který se rozhodl darovat ledvinu komukoli potřebnému.  Nakonec bylo proto možné vytvořit řetěz a »zbývající« ledvinu dokonce ještě získal pacient z čekací listiny.

Jak řetězová transplantace probíhá?

  • Na jednom sále se provádí odstranění ledviny od žijících dárců a ve vedlejším operační tým v přesně určeném čase provádí transplantace. „Bylo to na šest směn a celkem jsme operovali 20 hodin,“ popsal průběh operací přednosta Kliniky transplantační chirurgie MUDr. Jiří Franěk.
  • Řetězovou transplantaci ledvin ve větším rozsahu uskutečnili američtí lékaři loni v od 15. srpna do 20. prosince. Odoperovali 60 lidí a transplantovali 30 ledvin.

Ledvina od živého dárce je kvalitnější

  • Transplantace od žijících dárců mají mnohem lepší výsledky než transplantace od dárců mrtvých. Orgán vydrží průměrně 3x déle, tedy více než 20 let.
  • Lidí se selhanými ledvinami v ČR stále přibývá, nyní je jich více než 10 000. Ale jen 60 % tuto diagnózu podchytí v počátcích lékař. Každý desátý Čech má nemocné ledviny a neví o tom.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.