Podzimní plískanice: Jak ochránit boty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Podzimní plískanice: Jak ochránit boty

Nezapomínejte boty impregnovat. Před první procházkou alespoň tři vrstvy!
Nezapomínejte boty impregnovat. Před první procházkou alespoň tři vrstvy! (Foto pro Aha! – Alexandr Malachovský)

Chladno, mokro, bahno a sychravo v podobě podzimních plískanic jsou tu! A pečovat by se nemělo jen o pokožku, ale i o boty, které prochází zatěžkávací zkouškou – střídání vlhka, mrazu, sněhu a bláta prověří nejen kvalitu bot, ale i to jak se o ně staráte. Pokud chcete podzim i zimu projít suchou nohou a stejné boty budete chtít nosit i v příští sezoně, nezapomínejte na správnou péči o ně…

Nepodceňujte impregnaci

Impregnujte jak kožené, tak semišové boty nebo usně.
Stejně jako každá pleť potřebuje jiný typ krému, tak i každý materiál bot potřebuje speciální impregnaci na daný materiál bot.
U nových nebo nikdy neošetřených bot musíte na hadříkem nebo gumovým kartáčkem (u semišek) očištěný povrch nanést nejméně tři vrstvy přípravku ve spreji, než vyrazíte ven. A pak stačí nanášet jednu vrstvu dvakrát do měsíce.

Krémy jen na kůži!

Krémování bot má smysl pouze u kožených bot.
Pokud si nejste jisti, z jakého materiálu boty jsou, na krém zapomeňte a raději použijte speciální impregnaci!
Krém může z obuvi barvu nenávratně stáhnout a reklamace vám nepomůže.

Indulonu hoďte do koše

Kožené boty naimpregnujte a pak potřete krémem na boty. Rozhodně si ale pořiďte speciální krém a neposlouchejte rady, že »stará dobrá« indulona stačí! Obsahuje vodu a ta povrchu bot škodí!

Jak na semiš?

Semišové boty dobře vypadají, ale každého odradí kvůli tomu, že se špatně čistí, obzvlášť zaschlé bláto! Ale když víte, jak na to, je to hračka. Nejprve použijte gumový kartáček a skvrny, které bláto zanechalo, očistěte hadříkem namočeným v mýdlové vodě. Lepší je na něm mít méně vody a více pěny.

Sušit u topení? Nikdy!

Ačkoli to každého svádí, protože to je rychlé, botám přímé teplo škodí. Nikdy je nesušte u topení, u krbu nebo dokonce v troubě!
Povrch obuvi se poruší a může i zkrabatit.
Jestliže máte mokré boty, vycpěte je novinami. Vytáhnou z nich vlhkost a nepoškodí je.

A jak na zápach?

Podzimní a zimní počasí nás nutí být celý den v uzavřených botách, v nichž se chodidla sem tam zpotí a zout se pak někde mezi lidmi, může skončit fiaskem. Proto až budete kupovat impregnaci, nezapomeňte ani na antibakteriální sprej, který si do bot stříkejte dvakrát týdně. Pokud vám ani sprej nepomůže zbavit se zápachu, zkuste »babskou radu« a nasypte si na noc do každé z bot balíček jedlé sody. Ta sice obuv neprovoní, ale zápach pohltí. Podobně funguje i octová voda.

Autor:  bk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.