Můžeme jíst vajíčka? Ohrožuje ptačí chřipka Velikonoce?
PRAHA – Za několik málo dní se budou slavit svátky jara. Velikonoce jsou spojeny se zvýšenou konzumací vajec a vaječných produktů. Lze dostat ptačí chřipku z vajíček?
Tak tuto otázku si klade stále více z nás. Aha! Vám nyní zodpoví nejpalčivější dotazy. Jedno je však jasné předem – virus H5N1 nejspolehlivěji usmrtíte vařením. Bohatě postačí teplota přes 70°C.
● Oblíbenou školní kratochvílí je malování vajec. Můžu se při vyfukování vajec nakazit ptačí chřipkou? Z vyfouknutí vajec ještě nikdo na světě chřipku nedostal. Takto se virus nepřenáší.
● Neměla bych vajíčka před prací s nimi umýt? To je naprostý nesmysl, mýt vejce. Pokud není nakažená slepice, je i vejce nezávadné.
● Miluji domácí vaječný likér. Můžu si ho vůbec ještě dopřát? Ve vejcích se virus ptačí chřipky nevyskytuje. Z něj obavy mít nemusíte. Ale zato jsou tam jiné bakterie, které mohou napáchat značné škody – třeba taková salmonela. Ale i těch se zbavíme, pokud použijeme alkohol s minimálním obsahem 20 %. Bakterie nesnášejí alkohol, a tak je vlastně upijete k smrti.
● Veškeré velikonoční pečivo se potírá vaječným žloutkem. Nemám ho něčím nahradit? Je to naprosto zbytečné. I kdyby ve vajíčku byla nějaká infekce, tak množství použitého žloutku je nepatrné. Pro přenos infekce není rozhodující.