Důchodkyně Zdena Fialová (68): Vyděračské metody v domově s pečovatelskou službou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Důchodkyně Zdena Fialová (68): Vyděračské metody v domově s pečovatelskou službou!

Seniorka se nenechala šikanovat, žije nyní v klidu a je spokojená.
Seniorka se nenechala šikanovat, žije nyní v klidu a je spokojená. (Aha! – Petr Novotný)

Když Zdena Fialová (68) před čtrnácti lety po rozvodu hledala nový domov, brala v úvahu, že má astma a pobírá invalidní důchod. Proto si sehnala byt v domově s pečovatelskou službou. Nečekala ale, že na ni budou používány doslova vyděračské metody.

Kromě nájmu musela povinně platit za »služby« ve výši minimálně 740 Kč měsíčně – nezanedbatelná částka vzhledem k důchodu 7600 Kč a nájmu 3500 Kč měsíčně. Do nich patřily věci jako úklid, nákup, či dokonce pedikúra. „Nikdo není tak bohatý, aby platil za něco, co nepotřebuje. Abych služby načerpala a neporušila smlouvu, nechávala jsem si zbytečně uklízet či dokonce mýt hlavu, tedy dělat věci, na něž stačím sama. Na nákup navíc chodím ráda sama, protože přijdu do styku s lidmi,“ vysvětlila paní Fialová Aha!.

Nebyla sama, kdo s neuvěřitelným přístupem vedení domu měl problém. „Jedna stařenka umřela s lednicí plnou prošlých potravin. Nechala si je přinést, aby měla dost utraceno na službách,“ vypráví.

Lékař viděl, jak paní Fialové stres a strach o finance ovlivňují zdravotní stav. Seniorka tak dostala výjimku, podle níž služby čerpat nemusela. Jenže další žádosti už vyhovělo nebylo. Nakonec vzala nohy na ramena a bratr jí zařídil skromný byteček. 
Proč musí senioři kupovat, co nechtějí, jsme se nedozvěděli - pracovníci pečovatelského domu nebrali telefon.

Jak problém řešit?

Jste v podobné situaci jako Zdena Fialová?

1. Důkladně zvažte, jak moc péči potřebujete. Nemusíte bydlet v domově, pečovatelé vás mohou navštěvovat ve vlastním bytě podle potřeby.

2. Braňte se, stmelte se s ostatními obyvateli domova, kteří mají podobný problém, a řešte to přes právníka. Jsou i tací, kteří vás budou zastupovat zadarmo.

3. Nenechte se zmanipulovat. V domově paní Fialové např. lidem vyprávěli, že za služby musí platit, aby pečovatelé nepřišli o práci.

4. Dojde-li na nejhorší, spolkněte hrdost a zavolejte rodině. Ta vám může z problému a nevyhovujícího prostředí pomoci.


Přečtěte si
ivkanatka
21. 11. 2012 • 14:09

Proč není v článku uvedeno, o jaké město a dům s pečovatelskou službou se jedná ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.