Policisté krůček od dopadení zloděje století Procházky! Frnknul jim před nosem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Policisté krůček od dopadení zloděje století Procházky! Frnknul jim před nosem!

Procházka táhne vozík s penězi.
Procházka táhne vozík s penězi. (Reprofoto ČT)

To, co věděl deník Aha! už před pěti měsíci, teď potvrdila policie! Zloděj století František Procházka (37), který před pěti lety ukradl z bezpečnostní agentury G4S více než půl miliardy korun, je naživu! Podnikatel Jiří (57), který v Karibiku dlouhodobě pobývá, nám už dříve popsal, jak a kde se s Procházkou setkal. A teď málem spadla klec!

Detektivové už v úterý potvrdili, že při operaci v Dominikánské republice se jim podařilo dopadnout sedm hledaných Čechů včetně Miloslava Votavy (42), který se měl pokusit o podvod za 60 milionů. Jenže! Dalších deset zločinců lovcům lebek uniklo. A mezi nimi i František Procházka. Za nezdařenou akci podle policistů může hurikán Sandy. Některé oblasti karibského ostrova byly totiž kvůli záplavám nedostupné.

„Mohu konstatovat, že díky této akci jsme získali detailní informace o pobytu hledaného Procházky,“ potvrdil pouze šéf kriminálky Milan Pospíšek. Detektivové už dříve odsoudili k devíti letům vězení jeho komplice Milana Čermáka (53). Procházka byl ke stejnému trestu odsouzen jako uprchlý.

Odplul jim lodí

Podnikatel Jiří dlouhodobě žije na honduraském ostrově Roatan a právě tam se s Františkem Procházkou několikrát setkal. Jiří tvrdí, že Procházka na Roatan zajíždí pravidelně každý rok. A objevil se tam i před několika dny! 

Kdy jste ho viděl naposled?

„Nedávno. Než jsem teď přijel do Čech. On žije na lodi a kvůli hurikánu odjel pryč. Věděl, že po něm jdou. Mluvil jsem s ním krátce na Roatanu, zdržel se tam dva dny a pak mi tvrdil, že jede na Kajmanské ostrovy vyzvednout si »peňonze«. On takhle říká penězům. Ale mohl jet v podstatě kamkoli.“

Myslíte, že je tak těžké ho dopadnout?

„Určitě! Má kolem sebe zabijácké gorily z cizinecké legie a v Česku placené informátory, kteří mu dávají zprávy o všem, co se šustne. Není to žádný hlupák.“

Jak blízko jste se k Procházkovi dostal?

„Já sám ho rozhodně nevyhledávám, nejsem blázen, není to bezpečné. Ale párkrát byl s ochrankou na mojí lodi podívat se na pirátskou show, kterou jsme mu předvedli. Ale rozhodně se nebavíme nějak důvěrně.“

Jak k loupeži došlo?

Vše se odehrálo 1. prosince 2007 v prostorách bezpečnostní agentury. Její strážný Procházka s komplicem Milanem Čermákem (53) – ten už byl zatčen – ukradl 540 891 700 korun. Procházka dal peníze do tašek a následně do falešné dodávky, kterou měl řídit Čermák. Procházka ten den ještě dokončil směnu. Poté už byl viděn na německé dálnici a letišti ve Frankfurtu, což dokazuje kamerový záznam.



Přečtěte si
zadnice
1. 11. 2012 • 12:50

Dlouho asi práskat nebude, Procházkovo "stráž" ho brzy zlikviduje jen co se to k nim donese!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.