Na internetu prodal mobil: Kupec nikdy nezaplatil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Na internetu prodal mobil: Kupec nikdy nezaplatil!

Miroslav Kapek chtěl vydělat, místo toho přišel o peníze.
Miroslav Kapek chtěl vydělat, místo toho přišel o peníze. (Aha! – Jan Exner)

Jak jde o peníze, důvěra se někdy může rovnat naivitě. To si ověřil Miroslav Kapek (23), kterého připravil podvodník o 1500 korun. Sice to není nijak závratná částka, ale stalo se to zrovna v době, kdy s přítelkyní počítali každou korunu.

„Prodávali jsme mobil. Byl to celkem zachovalý přístroj, takže cena byla přiměřená. Myslel si to i člověk, který reagoval na náš inzerát na internetu. O mobil měl zájem, psal, že ho kupuje pro svoji dcerku, které se blíží narozeniny. Z mailu působil i díky své srdečnosti a otevřenosti velice důvěryhodně,“ popisuje mladý muž.

Napsal adresu, ochotně poskytl i telefonní číslo. Nic nenasvědčovalo tomu, že by mohlo jít o podvod. „Přistoupili jsme na to, že mu mobil pošleme, vše potvrdíme a on nám okamžitě zašle dohodnutou částku. Vzhledem k jeho serióznímu přístupu nás ani na vteřinu nenapadlo, že potvrzovací telefonát je náš poslední kontakt,“ říká Kapek.

Když druhý ani třetí den peníze nepřicházely, snažil se muži dovolat. Číslo však bylo nedostupné. Mailové urgence byly pochopitelně bez odezvy. „Jak jde o peníze, je třeba být vždycky opatrný,“ říká dnes mladík s tím, že policii nic nehlásil, protože se jednalo o nízkou částku.

Jak na internet bez rizika

Internet nás všechny láká. Čeho se chceme zbavit, to si tam vystavíme prakticky zadarmo a kupec se sám ozve. Avšak na obou stranách rovnice může číhat podvod. I proto lze vše pojistit jedním z následujících tří kroků.

1. Trvejte na osobním odběru

Pokud zboží prodáváte i pokud jej kupujete, osobní odběr je nejlepší způsob, jak mít jistotu, že bude vše dodrženo tak, jak má být.

2. Posílejte zboží na dobírku

Pokud není osobní odběr možný kvůli vzdálenosti, využijte dobírky. Jako kupující navíc máte právo si balík se zbožím otevřít a zkontrolovat na poštovní přepážce. Pozor! Musíte si o to říci, ještě než si balík převezmete a zaplatíte.

3. Zařiďte si zprostředkovatele

Další způsob je, že za vás zboží vydá či převezme někdo, komu bezpodmínečně věříte – kamarád či příbuzný. I tak se zajistí, že byly peníze skutečně předány za funkční a vyhovující zboží.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.