Honzík (5) se narodil v 6. měsíci! Chlapcova máma: Můžou za to plísně v bytě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Honzík (5) se narodil v 6. měsíci! Chlapcova máma: Můžou za to plísně v bytě!

Lenka Zounková s postiženým Honzíkem.
Lenka Zounková s postiženým Honzíkem. (Aha! – Dan Černovský, ara)

Podzim, vlhko – a už to zase začíná: plísně bují. I v bytech... Své o tom ví Lenka Zounková (33) z Prahy, která se těšila na narození zdravého chlapečka. Její těhotenství bylo v pořádku, pak ale přišel šok! Honzík (5) se narodil na konci šestého měsíce. Lékaři čekali, že nepřežije. Klučík to dokázal, jeho postižení je však obrovské...

Na svět přišel o tolik dříve kvůli zkažené placentě. „Měla jsem bolesti břicha a v porodnici mi řekli, že rodím. Přišli na to, že mám zkaženou placentu,“ vzpomíná Lenka, která je přesvědčena, že za neštěstí může městský byt plný plísní, v němž v nájmu žila. „Několikrát jsem upozorňovala úředníky. Nepomohlo to. Tvrdili, že jsem špatně větrala. Zaplatila jsem si posudek hygienika, v bytě bylo osm druhů vysoce toxických plísní, které jsem sama způsobit nemohla,“ zlobí se Lenka, která má podle vyšetření plísně v těle stále.

I s roční dcerkou musela byt opustit. Honzíkovo postižení však bohužel už nic nezmírní. „Po porodu mu praskla střeva, měl tři vývody. Dnes má střeva dlouhá jen čtyřicet centimetrů.  Sám se nedokáže vyprázdnit, denně mu dělám klystýry. Měl i srdeční vadu, kterou mu lékaři operovali,“ vzpomíná Lenka.

Honzík je také téměř slepý a mentálně zaostalý. „Všichni mi říkali, ať ho dám do ústavu, ale to bych nikdy nedokázala. Starám se o něj sama a neustále se handrkuji s úředníky o peníze na péči nebo zdravotní pomůcky. Místo aby mi pomáhali, házejí mi klacky pod nohy,“ zoufá si Zounková.

Přečtěte si
lapada
29. 10. 2012 • 12:28

i já jsem bydlela v domě plných plísní, kůli dětem jsem to musela vyřešit a pořídit si byt na hypotéku, makám od nevidim do nevidim, ale děti jsou v lepším prostředí. Tady se ptám: pokud mamka na to nestačí, tak kde je otec? Není pannna Maria, aby počala sama...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.