Patnáct let od největší poštovní loupeže v České republice, zmizelo 28,5 milionu! Přepadení pošťáci: Nadosmrti dlužníci a invalidé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Patnáct let od největší poštovní loupeže v České republice, zmizelo 28,5 milionu! Přepadení pošťáci: Nadosmrti dlužníci a invalidé!

Obžalovaní Baudyšová a Molodčenko.
Obžalovaní Baudyšová a Molodčenko. (Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK, ara)

Ve středu 31. října uplyne patnáct let od největší poštovní loupeže v dějinách české kriminalistiky. Tři maskovaní muži toho dne vyloupili přes 28 milionů korun z trezoru pošty v pražských Dejvicích, kam se dostali otevřeným oknem. V té době na místě pracovali dva pokladní, kteří byli následně obviněni z porušení bezpečnostních předpisů. Po patnáctiletém soudním projednávání byli letos v létě shodně odsouzeni k zaplacení jednoho milionu korun včetně desetiprocentních úroků z prodlení.

CO SE VLASTNĚ STALO?

■ Večer 31. října 1997 zhruba ve 21.30 h zastavila před budovou pošty v Kafkově ulici v Praze 6 nákladní avia s plachtou. Uvnitř seděli tři maskovaní muži, jejichž cíl byl jediný a pečlivě promyšlený. Zmocnit se peněz z trezoru pošty, který se nacházel v prvním patře budovy.

■ V té době pracovali v místnosti hlavní pokladny dva zaměstnanci, Helena Baudyšová (60) a Karel Molodčenko (66). Protože bylo uvnitř teplo a nedýchatelně, rozhodli se vyvětrat. Interní předpisy pošty to nezakazovaly a nadřízení tento způsob větrání většinou tolerovali. Zřejmě i proto, že v místnosti nebyla k dispozici klimatizace.

■ Nejdříve bylo nutno otevřít mříž (byla umístěna na vnitřní straně okna) a potom okno. Oba pokladní byli zabráni do přepočítávání peněz, trezor byl otevřený a v něm přes 28 milionů v hotovosti. Do zásadní a osudové změny v jejich životech zbývalo v tu chvíli jen několik okamžiků.

■ Dodávka pod oknem působila nenápadně. V horní části plachty měla vyříznutý otvor, z něhož lupiči po chvíli vysunuli žebřík a bleskově vnikli oknem do místnosti s trezorem.

■ Akce byla rychlá. I když se pokladní Karel Molodčenko lupičům vzepřel, skončil stejně jako jeho kolegyně spoutaný, a navíc vážně zraněný. Jeden z útočníků mu při přepadení rozbil hlavu.

■ Lupiči neztráceli čas a do připravených pytlů napěchovali 28,5 milionu korun v hotovosti. Potom vyskákali z okna na plachtu avie a z místa odjeli připraveným osobním automobilem. Dodávku zanechali pod okny hlavní pokladny.

CO SE DĚLO DÁL?

Podezřelí byli propuštěni

Asi po dvou měsících policie dopadla tři muže, podezřelé ze spáchání dejvické poštovní loupeže. I když byli policisté a státní zástupce přesvědčeni o jejich vině, vrchní soud trojici v létě roku 2002 pro nedostatek důkazů definitivně osvobodil. Proti podezřelým svědčily pouze pachové stopy, které byly zajištěny v místě loupeže a v nákladním automobilu, kterým pachatelé přijeli. Zásadní pochybnosti nastaly podle soudu již v přípravném řízení, kdy byly korunní svědkyni na policii předloženy namísto většího souboru fotografií pouze tři fotografie podezřelých. Státní zástupce zůstal i po vynesení rozsudku přesvědčen o vině obžalovaných.

ŠÍLENÝ ROZSUDEK

Každý musí zaplatit přes milion

Letos v létě se kauza ukradených peněz po dlouhých patnácti letech k soudu opět vrátila. Na lavici obžalovaných usedli oba bývalí pokladní, Helena Baudyšová a Karel Molodčenko, kteří byli po loupeži z práce propuštěni. Obvodní soud pro Prahu 6rozhodl o tom, že obžalovaní musí svému bývalému zaměstnavateli uhradit každý po jednom milionu korun, včetně desetiprocentního úroku z prodlení. Předseda senátu rozsudek zdůvodnil tím, že bývalí pokladní byli odpovědní za svěřené peníze. Přepadení a následné škody tak byly podle něho umožněny zvlášť hrubým porušením pracovní kázně. Oba zaměstnanci ponechali otevřené okno, mříže i trezor.

Obžalovaní pokladníci však pochybení odmítají. Stále tvrdí, že žádný interní předpis svým jednáním neporušili, v čemž jim dal soud za pravdu. Žádný zákaz otvírání oken totiž neexistoval. Například bývalý vedoucí poštovní pobočky byl odsouzen za křivou výpověď poté, co uvedl, že poštovní řád obsahoval zákaz otevírání oken a že on sám to výslovně zakázal.

ODVOLALI SE

Soud zdůvodňuje rozsudek porušením obecných předpisů, což je jinými slovy porušení povinností dle zákoníku práce. Ale zároveň uvádí, že žádný interní předpis porušen nebyl, což původně pošta tvrdila. Bývalý zaměstnavatel nejdříve požadoval náhradu škody ve výši 35 milionů korun, s tímto požadavkem však neuspěl. Oba odsouzení svá pochybení stále odmítají a soudy jejich obžalobu řeší již několik let. I současný rozsudek je pro bývalé zaměstnance zdrcující.

„Jestli to soud potvrdí, tak se můžu jedině zabít,“ reagovala po vynesení rozsudku starobní důchodkyně Helena Baudyšová, která tolik peněz rozhodně nemá. „Byl vydán rozsudek, moje klientka byla odsouzena, my jsme se odvolali a teď čekáme na výsledek odvolání,“ komentoval pro Nedělní Aha! stručně současnou situaci její advokát JUDr. Václav Veselý. Druhý obviněný Karel Molodčenko, těžký cukrovkář, považuje celý případ za absurdní sen. „Mám invalidní důchod deset tisíc měsíčně. Jak bych asi mohl zaplatit milion? Z čeho, jak a kdy?“ Ode dne osudné loupeže je invalidou, roky docházel ambulantně na psychiatrii, už takhle má život poničený. „Do smrti budu žebrák.“

15 let po soudech

31. října 1997 – Při největší poštovní loupeži v českých dějinách zmizelo z trezoru dejvické pošty 28,5 milionu korun. Pokladní byli propuštěni pro porušení bezpečnostních předpisů.

14. listopadu 2000 – Obvodní soud pro Prahu 6 začal řešit žalobu České pošty na pokladníky Molodčenka a Baudyšovou o náhradu škody ve výši 35 milionů korun (28,5 mil. korun plus penále).

4. února 2003 – Obvodní soud pro Prahu 3 v souvisejícím sporu rozhodl, že Molodčenko a Baudyšová byli propuštěni neoprávněně.

18. září 2003 – Pražský městský soud vyhověl odvolání pošty a rozhodl, že výpověď oloupeným pracovníkům pošty je platná. Pokladní se odvolali.

22. července 2005 – Ústavní soud rozhodl, že výpověď nebyla protiústavní.

29. srpna 2006 – Soud odročil spor o náhradu škody na neurčito s tím, že si nechá vypracovat znalecký posudek. Ten měl určit, kdy přesně poště škoda vznikla. Inventura se totiž dělala až tři dny po loupeži.

30. srpna 2006 – Bývalý vedoucí pošty Vítězslav Kovařík byl odsouzen k roční podmínce za křivou výpověď vedoucí k propuštění pokladníků. Lhal, když řekl, že poštovní řád obsahoval zákaz otevírání oken a že sám otevírání oken výslovně zakázal. V řádu nic takového nebylo a on svým podřízeným ani nic podobného nenařizoval.

10. května 2007 – U dalšího soudního stání Baudyšová uvedla, že část peněz, o které Česká pošta přišla, se mohla ztratit až po odchodu pachatelů.

24. července 2007 – Obvodní soud pro Prahu 6 rozhodl, že oba pokladníci musejí České poště uhradit každý jeden milion korun.

18. října 2011 – Případ stále není u konce. Proběhly další výslechy obžalovaných.

27. června 2012 – Soud nepravomocně rozhodl o odškodnění poště ve výši 1 milionu korun v případě obou pokladníků. Odvolali se.

Otázky v kauze největší poštovní loupeže

1. Jak porušili předpisy?

Peníze přepočítávali u otevřeného okna, měli odemčený trezor a alarm neměli předpisově zavěšený na krku, ale uložený v zásuvce stolu.

2. Skutečně nesměli mít otevřené okno?

Bezpečnostní řád na to tehdy nepamatoval. Jistá neopatrnost v jejich jednání však byla spatřována.

3. Nemohli být spolupachateli?

Ano, objevovaly se dokonce úvahy, že Molodčenko byl s lupiči domluven, ty se ale neprokázaly.

4. Ztratilo se skutečně 28,5 milionu?

Tato informace byla zpochybněna. Inventuru, tři dny po loupeži, prováděla jen jedna pracovnice.

5. Proč oba pokladní Česká pošta bez slitování žaluje?

Ze zákona to musí udělat. Vznikla jí škoda a po vinících musí její úhradu požadovat. Vzhledem k tomu, že se nenašli pachatelé loupeže, byli za viníky ztráty uznáni právě Molodčenko a Baudyšová.

6. Kdy splatí oba důchodci škodu?

Bude-li rozsudek pravomocně uznán, začnou oba škodu splácet. Vzhledem k tomu, že pobírají důchody nad hranicí životního minima, půjde o měsíční srážky zhruba ve výši 200 korun. Do konce života milion nesplatí.

7. Zaplatí škodu jejich děti?

V případě, že se vzdají dědictví, které je nyní zjevně mizivé, budou zbaveni i této dlužní povinnosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.