TAJNÉ FOTO! Na Křivoklátsku vyrůstá betonový hrad za dvě miliardy. Bude sídlem sekty? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

TAJNÉ FOTO! Na Křivoklátsku vyrůstá betonový hrad za dvě miliardy. Bude sídlem sekty?

Tohle monstrum staví bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače.
Tohle monstrum staví bývalá manželka miliardáře Pavla Tykače. (Aha! - Karel Kopáč, Martin Pekárek, ČTK)

Daniela Kuchtová (48) – bývalá manželka třetího nejbohatšího Čecha Pavla Tykače (48) – dokončuje v obci Hlince na Křivoklátsku projekt zvaný Maják Ptyč. Gigantické stavbě o deseti tisících metrech čtverečních, která má stát dvě miliardy korun a bude prý sloužit jako centrum vyznavačů filozofie Avenna, nikdo z místních neřekne jinak než Temelín. A je prý velkou záhadou, k čemu bude betonové monstrum připomínající hrad sloužit...

Vypudili starousedlíky

„Kousek odtud je naše osada. Od starousedlíků odkupovali pozemky za 800 tisíc korun. Ten svůj jsem jim nedal, za takové peníze bych nikam nešel,“ řekl Aha! jeden z mála místních, kteří zde zůstali. Nepřál si být jmenován. Taková je prý síla peněz Tykačovy bývalé ženy, která jedná za firmu Stébla, s. r. o., spojenou s výstavbou kolosu.

Projekt měl být hotov už loni, starousedlíci však dokončení zbrzdili. Firma kvůli nim musela zaplatit novou komunikaci vedoucí do sousední obce, vybudován byl i nový vodovod.

Radar, nebo bunkr?

Projekt byl schválen jako učebně vzdělávací, sportovní a kulturní centrum. „Chtějí to tam mít nějaké uzavřené. Co z toho nakonec bude, uvidíme. Všechna povolení mají v pořádku, schválil to kraj,“ řekl Aha! starosta obce Jaroslav Helebrant.


Do komplexu se nyní hledají recepční, odborní lektoři keramiky, tance, zahradníci, kuchaři apod. Návštěvníci se budou moci ubytovat až na tři týdny ve skromných až superluxusních apartmánech. Jenže místní jsou stále na rozpacích. „Má to dvě patra pod zemí, navíc kvůli tomu kopali nějaké jámy na louce, které pak zasypávali. Může to být všechno od protiatomového krytu po radar, co měl být v Brdech, a který se stavět nebude,“ řekl nám jeden z nich.

Strach ze sekty

Právě představa o jakémsi protiatomovém krytu je snad nejděsivější a v souvislosti s učením Avenna se místní obávají toho, aby v objektu nakonec nesídlila nějaká sekta. Jaké jsou principy Avenny? Že v životě neexistuje náhoda, že každá tragédie je výsledkem nějakého prohřešku v minulosti, že nemoc těla je výsledkem nemocné mysli. Malé děti například kašlou, protože doma cítí nepohodu.

Kdo je Pavel Tykač

● 3. nejbohatší Čech s odhadovaným majetkem 28 až 33 miliard korun.

● Je jedním z českých »uhlobaronů«.

● Začínal jako technik v Čelákovicích, po revoluci stál u zrodu finanční skupiny Motoinvest, která pak v roce 1995 rozjela jednu z vln kuponové privatizace.

● Jeho firma vlastnila podíly v deseti investičních fondech včetně CS Fondů, které měl podle obvinění z roku 2006 připravit o 1,23 miliardy korun. Kvůli nedostatku důkazů bylo stíhání zastaveno.

● Před sedmi lety koupil podíl ve skupině Czech Coal, která těží a prodává hnědé uhlí a obchoduje s elektrickou energií.

● Většinu času tráví s druhou manželkou Ivanou (44) a dětmi ve Svatém Mořici ve Švýcarsku, trvalé bydliště mají v hotelu Kempinski, kde byl před dvěma lety zadržen uprchlý podnikatel Tomáš Pitr (41).

Dal na centrum 150 milionů?

Tykačovi kromě vily v Kamenici »neoficiálně« patří i modernistický dům za desítky milionů v Praze. V chráněné oblasti u Havlíčkových sadů před lety nahradil historickou vilu Marie, která byla za divných okolností zbourána. Dům s bazénem, jehož převážná část je pod zemí, stál 400 milionů korun, pozemek 80 milionů korun. A právě tady je spojka na Tykačovu bývalou ženu.

Dům je psaný na firmu Helsinky, s. r. o., v té je společníkem podnik Abengale Trading Limited s vkladem 110 milionů korun sídlící v kyperské Larnace. Na totožné adrese sídlí firma Double Square Limited, která do firmy Stébla, s. r. o., přímo i nepřímo napumpovala přes 150 milionů. Právě firma Stébla, s. r. o., dotuje výstavbu centra, její jednatelkou je pak Kuchtová. Že by Tykač, který už dlouhá léta platí daně na Kypru, vlastně centrum své exmanželce zasponzoroval?



Přečtěte si
balin
26. 10. 2012 • 11:28

mne to pripomína basu

illis
25. 10. 2012 • 20:07

zíval jdi do pr... s takovými příspěvky. Jestli jsi nemocný, tak vyhledej odborného lékaře

lunatic
25. 10. 2012 • 16:31

nepůjdou bydlet do paneláku - tolik soudnosti zatím mají

frantisekzival
25. 10. 2012 • 14:16

Ahoj, máte telefon nebo tablet s Androidem či iOS a chcete volat jen za 1,90 Kč/min. jako já? Stačí kliknout na http://www.klikniavolej.cz/akce.asp?id=35

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.