Jak ušetřit tisíce za plyn? Dodavatele pečlivě vybírejte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Jak ušetřit tisíce za plyn? Dodavatele pečlivě vybírejte!

Plyn je cím dál tím dražší.
Plyn je cím dál tím dražší. (Profimedia.cz)

Kdo se v tom má vyznat?! V Česku působí hned devětadvacet dodavatelů plynu. Mnohdy nabízejí zdánlivě podobné ceny, liší se ve zdánlivě nepodstatných detailech. Ty však bývají mnohdy dost důležité. To je třeba sledovat při důkladném studování jejich nabídky. My vám pro lepší orientaci nabízíme přehled tří cenově nejvýhodnějších dodavatelů v každém kraji.


* Ve srovnání s nejdražším distributorem v regionu. Ceny jsou orientační, vycházejí ale z oficiálních aktuálních ceníků dodavatelů. Jsou v nich započteny měsíční poplatky za 12 měsíců. Některé nezahrnují aktivační poplatek, jehož výše se pohybuje od 300 do 1200 Kč.

Nejde jen o peníze, ale také o zdraví: Kontrolujte pravidelně karmu!

S klesající rtutí teploměru a začátkem topné sezóny narůstá nebezpečí otravy oxidem uhelnatý, unikajícím ze špatně udržovaného plynového bojleru. V Česku se jím ročně otráví přes sto lidí, jen v Praze plyn zabije průměrně 10 osob ročně!

Co je třeba vědět

● Karma a plynový kotel by se měly nechat prohlédnout odborníkem alespoň jednou ročně.

Vyhráno nemají ani majitelé nových karem. Stačí, aby se zacpal spalinami výměník, a škodlivé látky unikají do místnosti.

Kromě kotle a karmy se musejí nechat dvakrát ročně prohlédnout i komíny!

V bytových domech nebo činžácích jsou za revizi plynových spotřebičů zodpovědní nájemníci! Za rozvody plynu a komín majitel domu.

Máte-li malou, špatně odvětrávanou koupelnu a v ní karmu, nezapomeňte si při naložení se do vany nechat pootevřené dveře. Hořením se v místnosti může vyčerpat kyslík a vy se otrávit. Stejné platí pro přitápění plynovou troubou.

Příznaky otravy CO

Bolesti hlavy, nevolnost a zvracení.

Člověk není schopný ze zamořené místnosti odejít.

Při otravě člověk upadá do bezvědomí, tím, jak se mozku nedostává kyslíku, nastává velmi rychle mozková smrt.

I když se otráveného podaří zachránit, zůstávají mu často trvalé následky.

Zítra:

Jak předejít nátlaku podomních prodejců elektřiny

Příběh rodiny, která málem podlehla jejich náporu

Zdroj: Cenyenergie.cz



Přečtěte si
František Klapal
30. 12. 2023 • 17:18

Já jsem rád, že tohle už řešit nemusím. Plyn jsme doma přestali používat úplně. Sporák máme už několik let na elektřinu a plyn jsme používali pouze na topení. I tomu už je ale konec. Místo plynového kotle teď používám krbová kamna od http­s://ww­w.lev­nekrb­y.cz/ a topím doma dřevem. Ta úspora opravdu za to stojí.

lukol
8. 11. 2012 • 06:35

Nevím jestli zrovna cenyenergie jsou ten správnej a relevantní zdroj informací. Připadá mi to jak wikipedia. Otázka vkusu, ale mě se teda více líbí porovnejnergie.cz nebo snizujeme.cz Jiank si myslím, že výsledky jsou mnohdy zavádějící.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.