Strašáci Dýňáci! Dlabejte, vyřezávejte, krájejte, ale pak se nebojte, až se na vás budou šklebit... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Strašáci Dýňáci! Dlabejte, vyřezávejte, krájejte, ale pak se nebojte, až se na vás budou šklebit...

Ray (vlevo) a Andy se svými výtvory.
Ray (vlevo) a Andy se svými výtvory. (Profimedia.cz)

Klasická obrovská rozšklebená svítící dýně už vás asi nevyděsí. Halloween, svátek Všech svatých (31. října), se zabydlel i v české kotlině, zvykli jsme si… Podívejte se ovšem na hrůzné hororové ksichtíky, které z dýní umějí vykouzlit Američané Ray Villafane a Andy Bergholtz.

Vy si doma pižlejte tu svoji oranžovou tykev a pořádně se snažte. Ovšem tohle je dílo vpravdě umělecké. Dva zneuznaní sochaři si otevřeli živnost a hlavně okolo Halloweenu jim to pěkně sype. Dnes jsou oba celebritami. „Firemní večírky, obchodní centra, restaurace, každý by chtěl svého strašáka,“ zubí se Ray přesně jako jeho magické výtvory.

Krouží nožíky, jehlami, rýtky, dlátky a dlabátky jako řezbáři a zhruba po dvou hodinách na vás strašáci poprvé vybafnou. „Musíte se probrat třeba padesátkou dýní, než najdete tu pravou!“ Neuvěřitelné, jaké detaily umějí vykroužit. Dodělávky pochopitelně trvají další hodiny.

Upíři, opičáci, zombíci, duchové, všechno, co záhrobí nabízí, to vykrajují. „Někdy jen tak začnu, ani nevím, co to bude a nechávám to jen na okamžité fantazii. Někdy to ovšem nedopadne a dýně letí do odpadků,“ prozrazuje Andy.

Připadají vám jako živé, ty odstíny, tvary, 3D provedení.

Tip Aha! Zbylá dýňová semínka propláchněte vodou, usušte je, prosolte a upražte. Jsou pak ideálním mlsáním pr o dlouhé zim - ní večery. Jsou bohatá na minerály, nejvíce na zinek, a současně i na vitaminy (E, A, D, B) a nenasycené mastné kyseliny.

Co je Halloween? Anglosaský lidový svátek (31. října). Děti se oblékají do strašidelných kostýmů a chodí od domu k domu a koledují o sladkosti. Vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a pravděpodobně i z předkřesťanského keltského svátku Samhain – obdoby našeho Nového roku. Tradičními znaky jsou vyřezané dýně se svíčkou uvnitř, čarodějky, duchové, černé kočky, košťata, oheň, příšery, kostlivci. Typickými barvami jsou černá a oranžová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.