Sebrali nám pomazánkové máslo: 3 výborné recepty! Natruc evropským úředníčkům!
Pomazánkové máslo v Česku definitivně končí! Evropská unie rozhodla, jde jen o mléčnou pomazánku, obsahuje totiž málo mléčného tuku. Bude se tak muset přejmenovat. Češi se bouří! „Proč musíme furt jen šoupat nohama a nechat si všechno líbit,“ napsal Aha! jeden ze čtenářů.
Přestože pomazánkové máslo používáme nejčastěji k mazání na chleba, hospodyňky z něj dokážou vykouzlit skvělé pomazánky a dokonce péct a vařit. Navíc je vyrobené z čerstvých surovin – smetany a sušeného mléka a podmáslí. Zato evropské máslo může ležet až dva roky v mrazáku, než se dostane do obchodu...
PRO název - Čtenářka Zorka: Změna je hloupost!
„Ráda ho kupuji, je moc dobré. Ta změna jména je hloupost, je to česká značka. S chutí z něj připravuji nejrůznější pomazánky. Snad z něj budou dobré i po přejmenování. Ale čemu se dá dnes věřit...“
PROTI názvu - Cizinec: Proč to máslo nepeče?
Naopak problém s pomazánkovým máslem měli studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati ze Srí Lanky. Čerství doktorandi Fakulty managementu a ekonomiky si ho koupili. „Chtěli jsme si na něm opražit cibulku, ale vůbec to nejde,“ popisuje Mwdly Anselage (28). Vysvětlení, že nejde o máslo v pravém slova smyslu, nešlo cizincům moc na rozum.
„Jednou je tam napsáno máslo, tak by se to také jako máslo mělo chovat,“ udivilo spolubydlícího ze stejné země Bandaru Wanninaykeho. Až poté, co pochopili, že jde spíše o pomazánku, se vydali znovu na nákup. „Už to nespleteme, ale na chuť je pomazánkové máslo skvělé,“ chválili oba svorně.
Jak se vyznat v českém másle
Čerstvé máslo – jde o máslo do 20 dnů od data výroby.
Máslo – jako »máslo« bez slova »čerstvé« je v obchodech označena většina výrobků. Podle české vyhlášky jde o máslo, které se prodává déle než 20 dní (pobylo si ve skladu), nejde však o máslo skladované v mrazácích.
Stolní máslo – bylo dlouhodobě uskladněno (nejdéle 24 měsíců od data výroby při teplotách –18 °C a nižších) a po vyskladnění je prodáváno rozmražené. Babičky mu říkaly »dvojka«.
Evropské máslo: i 2 roky staré!
Evropa zná pouze »máslo«. A tak máslo z dovozu může být klidně dva roky skladované v mrazáku a na obale se to nedozvíte. A EU má další fígl! Aby zákazník nepoznal chuť dlouhodobě skladovaného másla od čerstvého, výrobci je v různých poměrech mísí. Kostka třeba belgického tak může být ze dvou třetin 2 roky stará a z jedné třetiny čerstvá.