Zvířata v paneláku: Mazlíčci, nebo ďáblíci? Jak je mít pod kontrolou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zvířata v paneláku: Mazlíčci, nebo ďáblíci? Jak je mít pod kontrolou?

Znečištěný výtah od psa? Máte několik možností, jak situaci řešit.
Znečištěný výtah od psa? Máte několik možností, jak situaci řešit. (Aha! - Petr Novotný)

Pes na vás cení zuby z výtahu, na chodbě šlápnete do louže od kočky, která svému páníčkovi stále uniká, to není nic příjemného. Ale může být ještě hůř. Představte si, že v koupelně za vanou cosi zasyčí. Není to sousedův had? Takhle už se nedá žít! Deník Aha! vám v dalším díle seriálu o sousedských sporech poradí, jak se z takovou situací co nejlépe vypořádat.

OTÁZKA: Máme nepořádné sousedy. Mají psa, ale ten jim neustále utíká. Když se nedostane z chodby ven, udělá loužičku, kdekoliv ho napadne. Co s tím můžeme dělat? Nájemníci, Praha 4

ODPOVĚĎ: Pokud jde »jen« o loužičky, pak nezbývá než upozornit souseda, kde je na chodbě jeho miláček udělal, požádat jej, aby to uklidil, a dával pozor, aby se to neopakovalo. Jestli je s ním ale těžké pořízení, nezbývá než to řešit na domovní schůzi, případně se obrátit na majitele bytu.

OTÁZKA: V bytě nade mnou žije mladý pár, který chová hada. Prý bezpečného. Slyšela jsem ale už o případech, kdy had chovatelům unikl a stoupačkami se vplazil do jiného bytu. Jak se v takovém případě zachovat? Jiřina, Brno

ODPOVĚĎ: Vzhledem k tomu, že obyvatel bytu obvykle netuší, zda se jedná o bezpečné zvíře, ideální je koupelnu či pokoj úplně uzavřít a zavolat hasiče. Ti přijedou, případně pošlou někoho ze záchranné stanice, s níž v takových případech spolupracují. Protože majitel má povinnost zajistit, aby jeho zvíře neohrožovalo okolí, nahlaste problém na městskou policii nebo veterinární správu, která už na základě zprávy hasičů a návštěvy hříšníka rozhodne o postihu či prevenci.

OTÁZKA: Denně potkávám na chodbě psa jednoho ze sousedů. Většinou se rozštěká, vrčí, někdy i vycení zuby. Mám z něj strach. Jak předejít napadení, mám to nahlásit policii? Vilém, Karlovy Vary

ODPOVĚĎ: Jestliže vás pes nenapadl, je zbytečné hlásit to policii. Zkuste především dobrým sousedským tónem jeho majiteli domluvit, aby jej měl vždy na vodítku, a ještě lépe s náhubkem. Teprve pokud vaši prosbu nebude brát vážně, nepomůže ani stížnost například na domovní schůzi, nahlaste problém na obecní úřad. V případě napadení volejte městskou policii.

OTÁZKA: Vadí nám kočičí pach z bytu sousedky. Někdy je to vážně nesnesitelné. Kam se můžeme obrátit, aby nás to už neotravovalo? Jiří, Praha 6

ODPOVĚĎ: Pokud je ten zápach tak cítit, sousedka se o svou kočku nebo kočky příliš dobře nestará, protože jinak by kupříkladu písek na jejich exkrementy včas měnila. Nahlaste to majiteli domu, případně to nadhoďte na domovní schůzi, i další sousedi budou mít zřejmě stejnou zkušenost. Můžete se shodnout i na zákazu chovu koček v domě (lze tak postupovat i v případě problémů se psy). Pomoci vám také může přestupková komise města.

Milan Taraba, předseda Sdružení nájemníků: Soused o zvíře může i přijít!

Každý má právo chovat doma zvíře. Jenže zároveň musí myslet na to, že v domě nežije sám. „Základní předpoklad občanských vztahů je, že uplatněním svého práva nemůžeme poškozovat práva jiných,“ připomíná předseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

„Problém nastává ve chvíli, kdy například pejsek – a řekněme si otevřeně, že on za to nemůže, to je otázka přístupu a zodpovědnosti jeho majitele – znečišťuje chodby nebo nadmíru hlasitě štěká a tím ruší lidi v noci. V tom případě je i taková krajní možnost zajistit zákaz chovat,“ uvedl Taraba.

A co když se bojíme psa, který na nás na chodbě domu jen cení zuby? „S tím se nedá nic dělat. Pouze s psychickou obavou nikde neobstojíte,“ dodal.

Chovají sousedi exoty? Máte právo to vědět!

Mezi nejčastěji chovaná zvířata patří psi a kočky. Dalším poměrně rozšířeným koníčkem je chov rybiček. Poslední dobou se ale velmi často objevuje chov exotických zvířat, jako jsou hadi, krokodýli, pavouci apod. Proto se pokuste jednáním s majitelem domu, pronajímatelem bytu, v družstvu nebo společenství vlastníků bytových jednotek do domovního řádu prosadit povinnost informovat uživatele domu o chovu těchto zvířat. Je vždy lepší vědět, že na chodbě mohu potkat například krokodýla, než na něj narazit nic netuše. Výsledek sice bývá stejný, jsme vystrašeni oba, ale aspoň víme koho upozornit, že jeho »mazlík« utekl.

Máte nezbedné zvířátko? POJISTĚTE SI JEHO ÚLETY!

Většina pojišťoven na našem trhu pochopila, že zvířátka jsou nevyzpytatelné bytosti, které i přes tu nejlepší výchovu a disciplínu mohou způsobit nemalé trable. Nabízejí proto pojištění jejich »úletů«. Jestli tedy váš pejsek zjančí a potrhá pánovi odvedle kabát, počůrá mu boty či ho škrábne, sousedské vztahy můžete urovnat právě díky pojistce!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.