Opravy v bytě: Kdo a kdy je platí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Opravy v bytě: Kdo a kdy je platí?

Než si pozvete domů instalatéra, zjistěte, kdo za jeho práci nakonec zaplatí.
Než si pozvete domů instalatéra, zjistěte, kdo za jeho práci nakonec zaplatí. (Profimedia.cz)

Když se člověk stěhuje do nového bytu, je nadšený. A to i do té míry, že přivře oči před zdánlivými maličkostmi. Jenže, za ledabylost se platí! Zjistíte-li, po převzetí bytu, že nefunguje plotýnka vařiče, špatně topí akumulačky, z karmy teče jen vlažná voda... Opravu zacvakáte sami! Stejně, pokud v bytě žijete třeba 30 let a potřebujete vyměnit vodovodní baterie či prošťouchnout ucpaný odpad. Deník Aha! přináší rozsáhlý seznam oprav a výměn, u nichž máme nárok, aby nám je zaplatil pronajímatel bytu, i těch, co už musíme platit ze svého.

Výdaje za opravy si počítejte!

Přestože z následujícího seznamu zjistíte, že majiteli můžete pronajímaný byt doslova zrekonstruovat a sami taky zaplatit, pamatujte, že zákon v případě oprav a výměn pamatuje i na nás nájemce. Limit na drobné opravy je 70 Kč/m2 a rok. Znamená to, že pokud žijete v bytě o rozloze 65 m2, můžete ročně vydat na opravy maximálně 4550 Kč. Vše ostatní musí podle nařízení vlády č. 258/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů zaplatit majitel bytu (pronajímatel)!

Tři typy bytů v Česku

V ČR existují tři kategorie bytů:

Družstevní: nájemce bytu není vlastníkem, byty vlastní bytové družstvo, ale nájemce je členem družstva a vlastníkem družstevního podílu.

Osobní vlastnictví: byt patří konkrétní fyzické osobě a podíl na společných prostorech domu.

Nájemní: nájemce je v nájmu u pronajímatele, kterým může být obec, podnik (byty služební), soukromý vlastník, bytové družstvo.

Opravy domu

V domech, které jsou v majetku bytového družstva nebo přímo vlastněné se opravy a údržba financují z tzv. ze záloh na dlouhodobé opravy, který si zřizují bytová družstva či společenství vlastníků bytů v určitém domě.

Jak ušetřit? Řada společenství vlastníků používá tzv. fond oprav. Ten není však výhodný v tom, že se každoročně musí zdaňovat. Zálohy na dlouhodobé opravy jsou od daně osvobozeny.

Opravy v bytech

Nejvíce problémů týkajících se hrazení oprav vzniká v nájemních bytech. Nájemce platí veškeré drobné opravy v bytě, tedy pokud to není v nájemní smlouvě uvedeno jinak. Pojem drobných oprav a nákladů spojených s běžnou údržbou bytu upravuje § 5 a § 6 nařízení vlády č. 258/1995 Sb.

V případě bytů v osobním vlastnictví a družstevních si vlastník (družstevník) opravy v bytě provádí na vlastní náklady. Záleží na stanovách konkrétního bytového družstva, společenství vlastníků, zda se některé úpravy bytů hradí ze záloh na dlouhodobé opravy (fondu oprav).

Stoupačky – rozvody vody, odpady

Opravy stoupaček nepatří mezi drobné opravy. Nájemce je nehradí.

Co dělat, když voda z odpadu prosakuje do zdi a majitel domu věc neřeší?

Když jde o opravu nutnou, vyzvěte k jejímu provedení pronajímatele písemně (kopii s doručenkou si uschovejte pro případný spor). Snažte se o dohodu. Pokud na výzvu nezareaguje, můžete si zajistit opravy na vlastní náklady a poté žádat jejich náhradu (případně i soudně, ovšem jen náhradu nezbytně nutných nákladů).


Ucpané odpady

Zprůchodnění zanesených odpadů se považuje za náklady spojené s běžnou údržbou bytu. Je-li problém mezi odpadem (výlevkou, umyvadlem, toaletou) a svislým rozvodem, hradí práce nájemce.

Kapající kohoutek

Dotaz od vás: Stále mi kape kohoutek u vany, protože mám vlastí vodoměr, nechala jsem si ho opravit. Ale po měsíci je problém stejný. Majitel mi ho nechce vyměnit, prý musím sama... Petra, Praha

Majitel bytu má pravdu, opravy a výměny vodovodních baterií si hradí nájemce bytu sám.

Klička u okna

Dotaz od vás: Nešlo mi zavírat okno, byla špatná klička. Nahlásil jsem závadu správní firmě a ta zajistila opravu. Teď po mě chtějí 400 Kč za opravu. Musím ji platit? Miroslav, Karlovy Vary

Ano, výměny zámků, kování, klik, rolet a žaluzií se považují za drobnou opravu, kterou hradí nájemce. Opravu či výměnu majiteli či správní firmě hlásit nemusíte.

Zásuvky a vypínače

Výměny elektrických koncových zařízení a rozvodných zařízení – vypínačů, zásuvek, jističů, zvonků, domácích telefonů, zásuvek rozvodů datových sítí, televizního vysílání – jsou opět v režii nájemce. Nárok na jejich proplacení nemáte.

Deratizace

Deratizaci v celém domě provádí pronajímatel.

Pokud se provádí lokálně jen v jednom bytě, nese náklady nájemce.

Uvolněný práh

Opravu či výměnu uvolněného prahu platí nájemce bytu. Stejně tak opravy jednotlivých vrchních částí podlah, podlahových krytin a lišt.

Náklady na prošlapanou podlahu však již nese pronajímatel bytu.

Nátěr oken a dveří

V případě zdvojených oken a vchodových dveří hradí nájemce bytu jednu polovinu nákladů.

V případě špaletových oken a dveří hradí nájemce bytu tři čtvrtiny nákladů.

Provádí-li se současně s vnitřními nátěry i vnější nátěry (např. při opravě fasády u oken a balkónových dveří nebo při nátěrech ve společných prostorách domu i vnější nátěr vstupních dveří do bytu), bude věcí dohody mezi pronajímatelem a nájemci bytů, jakým procentem se budou podílet na celkové úhradě prací. Dohoda musí být uzavřena před zahájením prací.

Plynový a kombinovaný sporák – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Dotaz od vás: Sporák mi nefunguje a pronajímatel mi ho nechce vyměnit. Co mám dělat? Jaroslava, Mimoň

Jestliže nemůžete vařit, péct, a vada zařízení je neopravitelná, a pronajímatel nereaguje na žádost o výměnu (měla by být písemná a zasílejte ji s doručenkou), můžete si pořídit na vlastní náklady nový. Úhradu jeho ceny po pronajímateli můžete následně vymáhat, i soudně. U soudu musíte prokázat, že jste se snažili o dohodu!


Plynový a kombinovaný sporák – OPRAVA

Opravy má na svých bedrech nájemce. V případě, že je neopravitelný, zajišťuje výměnu pronajímatel.

Jaké opravy si platíme sami? Mazání a výměny kohoutů. Opravy a výměny uzavíracích kohoutů plynu, hořáků. Výměny trysek (s výjimkou výměny trysek při záměně plynu), regulátoru tlaku plynu, grilovacích hořáků – sestava, mřížek, knoflíků, vařidlové desky a vařidlové mřížky, termopojistky, termostatů trouby, dvířek pečící trouby, výsuvného dna trouby, kouřovodu, lišt, směšovačů, hlav, rozdělovačů a vík litinových (malých, středních i velkých), přívodu plynu. Výměny a doplňování šroubků, nýtů, příchytek, redukcí, kolen, vařidlových kroužků, kroužků termostatu a ostatních drobných součástí, výměny plechů, pekáčů a roštu do trouby. Opravy pečící trouby. Pročištění plynovodních přívodek od plynoměru ke spotřebičům.

Elektrický sporák – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Elektrický sporák – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Opravy a výměny plotýnek, vypínačů elektrického proudu. Výměny dvířek u pečící trouby, dna trouby, závěsů dvířek trouby, skel ve dvířkách trouby, topných spirál v troubě, vařidlové desky, držáku horního topného tělesa, přívodního kabelu, plechů, pekáčů a roštu do trouby. Výměny a doplňování knoflíků, osvětlení, šroubků, nýtů a ostatních drobných součástí. Opravy pečící trouby.

Elektrické a plynové vařiče – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Elektrické a plynové vařiče – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Opravy a výměny jednotlivé plotýnky či jednotlivého hořáku, uzavíracích kohoutů plynu. Výměny termostatu, signálního světla, přívodního kabelu nebo hadice. Výměny a doplňování těsnění, šroubků, nýtů a ostatních drobných součástí, vypínačů elektrického proudu. Pročištění plynovodních přívodek od plynoměru až ke spotřebičům.

Karmy (plynové průtokové ohřívače) – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Karmy (plynové průtokové ohřívače) – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Čištění a výměny termočlánku. Výměny rour a kolen na odvod spálených plynů (kouřovodů), těsnění, termopojistky. Opravy a výměny membrány, tlakového pera, ventilů, výměny páky, termostatu, regulačního zařízení hořáku. Opravy plynových a vodních dílů, promazání. Provádění ochranných nátěrů. Opravy topného tělesa. Výměny a doplnění těsnění, šroubků, nýtů a dalších drobných součástí.

Elektrické průtokové ohřívače a boilery – VÝMĚNA

Výměnu bojleru provádí na své náklady pronajímatel.

Majitel mi řekl, že nemá peníze na výměnu bojleru a mám si ho zaplatit sám, že z něj pak nebudu platit nájemné. Mám s tím souhlasit?

Výměnu nefunkčního bojleru musí provést na své náklady pronajímatel. Vy se s ním však můžete dohodnout, že si ho pořídíte na své náklady. Zároveň by vám měl snížit nájemné z bytu I. kategorie se stane byt II. kategorie. V případě, že se budete stěhovat, můžete si zařízení odvézt. Nezapomeňte na písemnou dohodu!


Elektrické průtokové ohřívače a boilery – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Výměny přívodní šňůry s vidlicí, těsnění a signálního světla, mikrospínače, držáku, páky, příruby. Opravy a výměna membrány ventilů a páky, tlakového pera, termostatu a termopojistky, stykače na noční proud. Čištění, provádění ochranných nátěrů. Opravy topného tělesa.

Plynová topidla – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Plynová topidla – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Čištění před topnou sezonou. Opravy a výměny termočlánků, hořáků. Opravy a výměny uzavíracích kohoutů plynu, termostatů. Výměny přívodu zapalováčku, hořáku zapalováčku, trysek, průhledového skla a těsnění průhledového skla, příruby, knoflíků, termopojistek, regulátoru tlaku plynu, přívodu vzduchu, odtahu spalin, horního i předního krytu. Výměny a doplňování těsnění, šroubků, nýtů a dalších drobných součástí. Pročištění plynovodních přípojek od plynoměru ke spotřebičům.

Infrazářiče – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Infrazářiče – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Výměna přívodní šňůry, opravy a výměny termostatu.

Elektrická akumulační kamna – VÝMĚNA

Jestliže zařízení již nemůže sloužit svému účelu, je povinen pronajímatel provést jeho výměnu.

Elektrická akumulační kamna – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Výměny ventilátoru, spínače, termostatů, pojistného a prostorového termostatu.

Kuchyňské linky, dřezy a vestavěné skříně – VÝMĚNA

Výměnu za standardní typ hradí pronajímatel.

Kuchyňské linky, dřezy a vestavěné skříně – OPRAVA

Jaké opravy si platíme sami? Drobné opravy příčlí, dvířek, příp. výměnu skel atd., výměny úchytek, kování, klik, zásuvek. Opravy a obnovy nátěrů, opravy ochranného rámu u dřezu, nástřiky dřezu.

Koupelna, záchod

Jaké opravy si platíme sami? Opravy a výměny kohoutku (vodovodní baterie, i sprchové), dvířek u obezdění vany. Všechny opravy van a umyvadel včetně nástřiku vany, upevnění uvolněného umyvadla, klozetové mísy, dřezu, výlevky, vany, bidetu, klozetové nádrže. Opravy odpadního a přepadního ventilu. Výměny těsnění, řetízků, zátek ke všem předmětům, opravy a výměny podpěr, růžic, táhel. Opravy a výměny násosky splachovače, plovákové koule s pákou, padákového drátu, a páky, zabroušení padákového sedla, výměny kuželek pro ventily, opravy tlakového splachovače s výměnou jednotlivých součástí, sedacího prkénka s poklopem, průchodního ventilu před klozetovou nádrží, klozetové manžety, ochranných rámů dřezů a výlevek.

Radiátor – OPRAVA, VÝMĚNA

Kapající prorezlý radiátor ústředního topení hradí VŽDY pronajímatel!

Nátěr zašlého radiátoru je však již na nájemci.


Co platí VŽDY pronajímatel?

Kamna pokojová a koupelnová a sporáky na tuhá paliva – výměny ohřívačů vody a pečící trouby.

Sporáky elektrické – výměny pečící trouby.

Sporáky plynové a kombinované – výměny pečící trouby, topných tyčí.

Elektrické a plynové vařiče – výměny obou plotýnek nebo obou hořáků.

Plynové průtokové ohřívače (karmy) – výměny výměníků, plynových a vodních dílů, hořáků, pláště karmy.

Elektrické průtokové ohřívače a boilery – výměny vrchního krytu, kompletního výměníku, tlakové nádoby, topného tělesa.

Plynová topidla – výměníků, plynových ventilů, kombinace, hořáku topidla, piezo zapalovače, termoregulátoru.

Plynové kotle etážového topení – čerpadla, ohřívacího tělesa, hořáku, tlakových expanzních nádrží, el. panelů, termopojistek, výměníků užitkové vody, pojistek vody, termostatů, trojcestného ventilu.

Infrazářiče – výměny celého topného tělesa.

Elektrická akumulační kamna – výměny celého topného tělesa, nabíjecího termostatu.

Kuchyňské linky, dřezy, vestavěné a přistavěné skříně – výměny dřezu u kuchyňské linky, pracovní desky u linky, dveří nebo celých křídel linky.

Sanitární zařízení – výměny klozetové nádrže, mušle, klozetové mísy, vany, umyvadla.



Přečtěte si
koliaska
19. 9. 2022 • 21:52

Myslím si, že pro spoustu lidí velice užitečné rady. My teda už v nájemním bytě nebydlíme, takže si veškeré opravy musíme hradit sami. Teď nedávno to byly celkem velké výdaje za instalatéra. Měli jsme tu totiž poměrně rozsáhlé problémy s vodovodními trubkami a bylo to potřeba co nejrychleji opravit. Naštěstí se nám o to postaral tento instalatér - http­s://ww­w.in­stala­terstv­ibar­ta.cz/

barny.bour@...
26. 6. 2017 • 12:30

Nemyslím si, že přímo vše je potřeba házet na majitele, jako jo seriozní závady ano, ale závady typu: https://eshop-schock.cz/content/21-tece-vam-kohoutek-kratky-check-list-a-postup-opravy to se dá vyřešit snadno doma za pár minutek Takže podnájemci, hezky s mírou )

zdenek123456789
29. 9. 2013 • 13:09

děkuji za přehledný článek. Kdo ale hradí opravy myčky nádobí - pronajímatel nebo nájemce ? Je to stejné jako u ostatních věcně vymezených spotřebičů. Započítává se do limitu 300,- za opravu i cena dopravy - cesty opraváře do bytu ? děkuji za vaše názory

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.