Evropská unie zase úřaduje: Zákaz šaratice a vincentky?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Evropská unie zase úřaduje: Zákaz šaratice a vincentky?!

České minerální vody jsou světově proslulé.
České minerální vody jsou světově proslulé. (Profimedia.cz, ara)

Léčí kašel, vyrábějí se z ní i kapky na rýmu. Minerální voda Vincentka se k ozdravným kúrám užívá už téměř 200 let! Teď se ale úředníci Evropské unie rozhodli, že minerálka na své léčivé účinky vlastně nemá žádné papíry, a tak by ji klidně mohli zakázat…

Evropské unii vadí, že staletími prověřené minerálky nemají své léčivé účinky potvrzeny drahými klinickými testy. Nemají zkrátka papír s úředním štemplem na to, že nemocným pomáhají. Nové nařízení EU teď vyžaduje zaškatulkovat tento speciální druh minerálek do určité kategorie. Výrobce je buď bude vydávat za potraviny, nebo za léky. Jenže!

Už teď je všem jasné, že tyhle minerálky nejsou jen obyčejnou potravinou. Na to, aby se z nich staly léky, ale potřebují klinické studie. A ty musí předložit do půlky prosince. Je  možné, že tradiční minerálky zmizí z pultů? „Věřím, že zvítězí rozum a české léčivé vody s často více než stoletou tradicí zůstanou na trhu i nadále,“ řekla pro iDnes předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.