Důchodce chtěl naučit Roma číst. Ten ho ubil k smrti kvůli vkladní knížce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Důchodce chtěl naučit Roma číst. Ten ho ubil k smrti kvůli vkladní knížce!

Fotografie
Fotografie (internal)

Ve svých 78 letech byl vdovec František Z. z jihočeské obce neobyčejně živý a činorodý. Měl stavení, pomáhal místnímu JZD, byl milý, oblíbený. V roce 1964 ho někdo velmi krutě ubil a tělo schoval do nedalekého lomu.

Místní vzburcovali policii poté, co František třetí den nevyšel z domu. Tam ale nebyl. Policisté vypátrali v lomu již jen jeho dobité tělo a zjistili, že na tom místě nezemřel. Zato v domě nalezli několik takřka dokonale zamaskovaných krevních stop.

Sousedé vypověděli, že nedávno v obci pracoval na melioraci Rom Julius Oračko, který se zpočátku jevil jako pracovitý a František ho učil číst a psát. Později se ale projevila Oračkova pravá povaha a lidé Františka varovali. Ten dobrák jim napřed nechtěl uvěřit, později uznal, že Oračko je příživník a zloděj. Zanedlouho nato se Rom z vesnice odstěhoval.

V den vraždy vystupoval podle výpovědi přednosty stanice jakýsi Rom na vlakové zastávce a policie si byla téměř jista, kdo je vrah. Oračko přiznal, že svou oběť navštívil, že došlo k roztržce a v sebeobraně že Františka zabil. Policie mu ale nevěřila, vzhledem k dobrácké povaze mrtvého a jeho zraněním, a měla pravdu. Motivem byly vkladní knížky, které měl František doma. Oračko dostal provaz.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište na aha@ahaonline.cz


Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.