Čtenáři Aha! si zoufají: Jsme na tom zle! Máme nárok na sociální dávky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Čtenáři Aha! si zoufají: Jsme na tom zle! Máme nárok na sociální dávky?

Mnozí lidé mají často nárok na státní příspěvek, aniž by to tušili. Než jej získají, musí se často brodit »mořem« formulářů.
Mnozí lidé mají často nárok na státní příspěvek, aniž by to tušili. Než jej získají, musí se často brodit »mořem« formulářů. (Profimedia.cz)

Jste si jistí, že nemáte nárok na některou z dávek? Z moře e-mailů, které do redakce dorazily po zveřejnění pátečního Velkého průvodce sociálními dávkami je zjevné, že jistota není. Deník Aha! na vybrané dotazy proto ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí a s dalšími odborníky připravil odpovědi. Podívejte se, jestli pomohou i s vašimi problémy…

➤ Chtěl bych zažádat o příspěvek na péči o devadesátiletou nemocnou maminku. Co pro to musím udělat?

Je třeba navštívit úřad práce a zde si vyzvednout tiskopis. Po jeho odevzdání úřad provede šetření a požádá správu sociálního zabezpečení o posouzení stupně závislosti osoby.

➤ Jak je to s příspěvkem na péči, když je můj syn dlouhodobě v nemocnici a nenavštěvuje žádné sociální zařízení?

Příspěvek na péči se nevyplácí, jestliže je člověku po celý měsíc včetně prvního a posledního dne poskytována zdravotní péče v nemocnici nebo odborném léčebném ústavu. To neplatí v případě, kdy je s ním zde jako průvodce osoba, která byla uvedena v žádosti o příspěvek jako osoba poskytující pomoc.

➤ Jak je u příspěvku na bydlení zkoumáno, že osoba není schopna svoji situaci řešit jiným způsobem, jak je případně sankcionována nepravdivost údajů?

Poskytování příspěvku podléhá testování příjmů rodiny za předchozí čtvrtletí. Za příjem se považují i přídavek na dítě a rodičovský příspěvek. Jsou zjišťovány i majetkové poměry a sociální situace. V případě, že žadatel neuvede pravdivé údaje, bude sankciován odebráním či vrácením dávky. Také může být podána žaloba.

➤ Na stará kolena si musím žádat o příspěvek na bydlení. Co si mám připravit?

Zažádat si o něj můžete na úřadu práce.  Zjistěte, jestli jsou vaše náklady na bydlení (nájem či příspěvek do fondu oprav včetně plateb za energie apod.) vyšší než 30 % (v případě Prahy 35 %) vašeho čistého měsíčního příjmu. Existuje tabulka tzv. normativních nákladů. Pokud platíte stejně anebo více, než je částka v tabulce, máte na příspěvek nárok. Může jít až o tisíce korun.

➤ Budu se svým zdravotním postižením poprvé žádat o příspěvek na provoz motorového vozidla. Dokdy o něj musím požádat a jak často?

Příspěvek na mobilitu obdrží klient vždy za měsíc, kdy o něj zažádal, a automaticky jej pak bude dostávat po zbytek roku. Ročně se podává jen jedna žádost. K ní žadatel připojí zdravotní podklady, které budou sloužit k posouzení jeho zdravotního stavu. Výše příspěvku na mobilitu činí maximálně 4800 Kč za rok.

➤ Musí být otec dítěte manželem matky pro uznání rodičovského příspěvku?

Ne, nemusí být manželem matky dítěte.

➤ Mám tříletého postiženého syna. Mohu zároveň pobírat rodičovský příspěvek a příspěvek na péči?

Od ledna 2012 platí, že z důvodu péče o totéž dítě bude rodině náležet buď rodičovský příspěvek, nebo příspěvek na péči (souběh dávek na totéž dítě je vyloučen).

➤ Jsem déle než dva měsíce bez práce. Nemám ale zájem o veřejné služby, které mi úřednice nabídla. O jaké dávky přijdu?

Pokud bez vážného důvodu odmítne člověk nabídku vykonávat veřejnou službu v rozsahu nejvýše 20 hodin týdně, bude vyřazen z evidence. Následně, pokud by byl vyřazený uchazeč zároveň osobou v hmotné nouzi, přestal by mít nárok na dávky pomoci v hmotné nouzi. Přijde také o pojištění placené státem.

➤ V 57 letech jsem dostala výpověď z organizačních důvodů. Dostanu odstupné. Mám zároveň nárok na podporu?

Výplata podpory v nezaměstnanosti bude odsunuta o dobu, po kterou budete mít odstupné. V případě, že by vám odstupné nebylo zaměstnavatelem vyplaceno, bude za dobu od zařazení do evidence do uplynutí doby, po kterou vám náleží zákonné odstupné, vyplacena kompenzace.

➤ Maminka byla většinu života v domácnosti a nyní nemá nárok na důchod. Je jí 63 a peníze, které si naspořila, se krátí. Má nárok na dávky?

Může požádat o příspěvek na bydlení. Na něj má nárok vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu. Další možností jsou dávky pomoci v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, případně mimořádná okamžitá pomoc.

➤ Jsme s přítelem oba bez práce. Dohromady máme měsíčně 16 tisíc a s tím se nedá vyjít. Jen nájem nás stojí 8500 Kč. Na co máme nárok?

Můžete požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi, příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, případně mimořádnou okamžitou pomoc. Vaše životní minimum (jednáli se pouze o dvě dospělé osoby) je v současnosti zákonem stanoveno ve výši 5970 Kč. Podle vámi uvedených informací tak budete z příjmového hlediska zřejmě zabezpečeni dostatečně a úředníci vám nic nepřiznají.

Přečtěte si
opportunity
14. 10. 2012 • 11:43

Co s tím dělali ti, co vládnou teď? Jestliže je stanovené minimum pod 6.000 pro dvě osoby, jak se dá vyžít z toho? Chtěla bych, aby mi to nějaký úředník vysvětlil.

joynkaa
14. 10. 2012 • 09:40

Paní nebo slečna v posledním dotazu mě rozesmála. "Jsme sami s přítelem a máme jenom 16000kč měsíčně. Z toho se nedá žít." Jsem sama se synem (20let), který studuje a měsíčně musím vyžít s 11000kč - nájem mám 7800kč. Jsem zvědavá, co s tím komouši budou dělat.

pelagie
14. 10. 2012 • 08:17

zapomínají, že placení nájemného se započítává do celkové sumy z které lidi žijí a proto nedostanou nic...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.