Která Mona Lisa je pravá? Archeologové našli dvě kostry, které by mohly patřit modelu slavného obrazu Leonarda da Vinciho… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Která Mona Lisa je pravá? Archeologové našli dvě kostry, které by mohly patřit modelu slavného obrazu Leonarda da Vinciho…

Byl modelem Leonarda da Vinciho muž?
Byl modelem Leonarda da Vinciho muž? (Profimedia.cz, ara)

Archeologické nálezy z uplynulého týdne v kryptách florentského kláštera Svaté Voršily nadělaly vědcům nemálo vrásek. Narazili na kosterní pozůstatky ženy, která byla údajně inspirací nejslavnějšího obrazu Leonarda da Vinciho. Potíž je ovšem v tom, že světoznámá Mona Lisa je nyní ve »dvojím provedení«. Dvě kostry se ucházejí o právo být tou hlavní…

Podle historiků stála modelem Lisa Gherardiniová. Portrét si údajně u Leonarda da Vinciho objednal její manžel, bohatý obchodník s hedvábím Francesco del Giocondo. Proto se dámě na obraze také říká »Gioconda«. Jenže teď hned dvě kostry s dosud odkrytých sedmi odpovídají ženě s tajemným úsměvem.

Lisa po smrti manžela odešla do klauzury, kde dožila svůj život jako jeptiška, a proto byla také pochována v klášterních katakombách. Zemřela tady 15. července 1542 v opatrovnictví svých dvou dcer, rovněž jeptišek, ve věku 63 let.

Vědci teď budou pomocí počítačové animace analyzovat, která lebka ze dvou nalezených je ta pravá. „Tato technologie je tak přesná, že na konci bádání můžeme s jistotou říct, který skelet a lebka byly skutečně předlohou obrazu,“ řekl Silvano Vincetli, jeden z vědců.

Problém! Ona (Mona Lisa) je chlap?

Radost všem přítomným poněkud hatí odvážné tvrzení, že modelem stál Leonardu da Vincimu (1452 – 1519) muž! Předlohou byl prý Leonardův učeň Gian Giacomo Caprotti (1480 – 1524) zvaný Salai (Ďáblík). Oba měli být až do Mistrovy smrti milenci. Ďáblík, jenž žil s umělcem od svých deseti let, byl prý modelem i pro několik Leonardových erotických kreseb. Soudí se, že malíř podle něj začal malovat Monu Lisu už po roce 1490. S tím by se ale rozcházelo tradiční datování, podle něhož se obraz zrodil v roce 1503 a pak byl léta upravován.

Nejslavnější portrét všech dob: Proč je tak tajemný a diskutovaný?

➤ Vyobrazení horní poloviny těla bylo na svou dobu revoluční. Osoby byly do té doby zobrazeny buď celé, nebo jen jejich busty.

➤ Tehdy se malovalo z profilu; malba částečně z profilu a částečně z anfasu byla na počátku 16. století nepoužívaná.

➤ Rovněž oční kontakt s divákem se nepoužíval jako v pozdějších dobách.

➤ Krajina za Monou Lisou je fantaskní, taková se malovala až  o 200 let později.

➤ Horizonty z levé a pravé strany jsou na výrazně rozdílné úrovni a je nemožné, aby se za zády Mony Lisy mohly spojit.

➤ Pozadí je rozostřené. V soudobých malbách bylo naopak vše stejně ostré.

➤ Zaujme vysoká anatomická věrnost (např. ruce). I detaily (např. v tkanině šatů).

➤ V roce 2006 kanadští vědci došli k závěru, že úsměv patří ženě po porodu. Důvodem je nález stopy původní malby, kde má Mona Lisa přes tvář tenký šátek, který nosívaly florentské ženy – rodičky.



Autor:  bla

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.