Výstava »Krmě – jídlo – žrádlo« aneb Tak baštili naši předci: Maso i žaludy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Výstava »Krmě – jídlo – žrádlo« aneb Tak baštili naši předci: Maso i žaludy!

Dělnická kuchyně - To bylo zařízení! Dělnická kuchyně z 19. století s litinovým sporákem.
Dělnická kuchyně - To bylo zařízení! Dělnická kuchyně z 19. století s litinovým sporákem. (Aha! – Martin Přibyl)

Chudý dělnický jídelníček, čajový servis vyhlášené kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo stříbrné příbory šlechticů. A zdalipak víte, co jsou to caltičky? To a ještě mnohem víc zjistíte a uvidíte na nové výstavě »Krmě – jídlo – žrádlo« v Národopisném muzeu v pražském Letohrádku Kinských. Rodinné vstupné činí 110 korun.

Jídelníček dělníka (Léta Páně 1869)

Všední den

  • Snídaně: Chlebová polévka
  • Oběd: Bramboračka, hrách maštěný máslem
  • Večeře: Chléb se sýrem

Neděle

  • Snídaně: Chléb a káva
  • Oběd: Masová polévka s krupicí, hovězí maso, brambory, omáčka
  • Večeře: Chléb se sýrem

Vyzkoušejte dobový recept: Boží milosti!

Dej ½ kg mouky na vál, rozdrob do ní 35 g másla, udělej v ní důlek, vraz do něho 2 celá vejce a jeden žloutek, přidej k tomu 50 g tlučeného cukru, zrnko soli, lžíci vína a trochu smetany. Zadělej to jako na nudle, prohněť to dobře a rozválej to co stéblo tlustě. Rozkrájej pak těsto na čtverhranné nebo tříhranné kousky a usmaž v rozpáleném, přepuštěném másle. Posyp hojně cukrem a urovnej na talíř. Františka Hansgirgová, Nová česká kuchařka, rok vydání 1879

Víte, že...

…za první světové války se z nedostatku kvalitních surovin vyráběla mouka z žaludů nebo kaštanů? K výrobě oleje se zase používaly bukvice nebo jádra pecek.

…první cukrovar u nás založil na Zbraslavi v roce 1787 belgický průmyslník?

…cukr se nejprve prodával v homolích, kostka cukru vznikla v roce 1841 v Dačicích?

…v 19. století se kromě cukru mlsal i turecký med, čokoládové bonbony a perník?

…caltičky byly obdobou dnešních léčivých bonbonů proti kašli? Vyráběly se z lékořice, ječmene, jablek, cukru a dalších přísad.

…vídeňský řízek v trojobalu vznikl zjednodušením receptu z Milána, kde strouhanku ještě míchali se strouhaným parmezánem? Přivezl ho osobní kuchař maršála Radeckého. Tuto pochoutku si oblíbil i císař František Josef I., který řízek konzumoval s bramborovou kaší a zelným salátem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.