Výstava »Krmě – jídlo – žrádlo« aneb Tak baštili naši předci: Maso i žaludy!
Chudý dělnický jídelníček, čajový servis vyhlášené kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo stříbrné příbory šlechticů. A zdalipak víte, co jsou to caltičky? To a ještě mnohem víc zjistíte a uvidíte na nové výstavě »Krmě – jídlo – žrádlo« v Národopisném muzeu v pražském Letohrádku Kinských. Rodinné vstupné činí 110 korun.
Jídelníček dělníka (Léta Páně 1869)
Všední den
- Snídaně: Chlebová polévka
- Oběd: Bramboračka, hrách maštěný máslem
- Večeře: Chléb se sýrem
Neděle
- Snídaně: Chléb a káva
- Oběd: Masová polévka s krupicí, hovězí maso, brambory, omáčka
- Večeře: Chléb se sýrem
Vyzkoušejte dobový recept: Boží milosti!
Dej ½ kg mouky na vál, rozdrob do ní 35 g másla, udělej v ní důlek, vraz do něho 2 celá vejce a jeden žloutek, přidej k tomu 50 g tlučeného cukru, zrnko soli, lžíci vína a trochu smetany. Zadělej to jako na nudle, prohněť to dobře a rozválej to co stéblo tlustě. Rozkrájej pak těsto na čtverhranné nebo tříhranné kousky a usmaž v rozpáleném, přepuštěném másle. Posyp hojně cukrem a urovnej na talíř. Františka Hansgirgová, Nová česká kuchařka, rok vydání 1879
Víte, že...
…za první světové války se z nedostatku kvalitních surovin vyráběla mouka z žaludů nebo kaštanů? K výrobě oleje se zase používaly bukvice nebo jádra pecek.
…první cukrovar u nás založil na Zbraslavi v roce 1787 belgický průmyslník?
…cukr se nejprve prodával v homolích, kostka cukru vznikla v roce 1841 v Dačicích?
…v 19. století se kromě cukru mlsal i turecký med, čokoládové bonbony a perník?
…caltičky byly obdobou dnešních léčivých bonbonů proti kašli? Vyráběly se z lékořice, ječmene, jablek, cukru a dalších přísad.
…vídeňský řízek v trojobalu vznikl zjednodušením receptu z Milána, kde strouhanku ještě míchali se strouhaným parmezánem? Přivezl ho osobní kuchař maršála Radeckého. Tuto pochoutku si oblíbil i císař František Josef I., který řízek konzumoval s bramborovou kaší a zelným salátem.