Velký test »krabicových« vín: Tohle raději nepijte! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velký test »krabicových« vín: Tohle raději nepijte!

Sommelier Martin Šimek hodnotí levná a krabicová vína.
Sommelier Martin Šimek hodnotí levná a krabicová vína. (Aha! – Dan Černovský)

Bojíte se v době metanolových otrav pít tvrdý alkohol, ale přesto si při společenských příležitostech rádi dáte skleničku? Velké množství lidí teď podle prodejců proto hojně přechází k pití levných a krabicových vín. Rozhodli jsme se otestovat jejich chuť.

Zkušený sommelier pražské restaurace 7 Tacos Steak & Grill Martin Šimek poradí, jak tohle víno využít co nejlépe. Které se hodí k večeři a jaké spíš na svařák?

Co je krabičák?

Ta nejlevnější vína na trhu známá jako »krabicová« mají nejhorší vlastnosti. Vyrábí se většinou ze zbytků hroznů různých odrůd a hroznů špatné kvality, které nejsou vhodné k výrobě vín odrůdových a jakostních. Výrobci stolních vín se snaží špatné vlastnosti vína maskovat a vylepšovat za pomocí velkého množství cukru a konzervovat oxidem siřičitým.

„Čím více cukru, tím horší kvalita hroznů, čím horší hrozny, tím více škodlivin ve víně. Obrovské množství cukru a také oxidu siřičitého pak způsobí pořádný bolehlav,“ vysvětlil sommelier Martin Šimek.



Přečtěte si
mememumu
1. 10. 2012 • 17:30

Ale ono to opravdu je nedobré. Zkuste ve Španělsku a Itálii koupit ty samé krabice, které se prodávají u nás. Neuspějete. Čímpak to asi bude? No protože tuhle míru humusu musí poslat někam, kde netuší, jak chutná dobré víno. Doma by s tím neuspěli. Něco jako bývalo víno z Moravy pro Pražáky. U těch vašich vín ze Spanělska a Itálie nemáte ve skutečnosti vůbec žádnou jistotu, že jsou vyrobené z hroznů a už vůbec nemáte jistotu, že jsou ze Španělska / Itálie a ne prakticky odkukoliv na světě. Ael věřit si tomu klidně můžete, to zase jo.

fsural
1. 10. 2012 • 16:26

S výsledky testu zásadně nesouhlasím, krabicové víno piji již několik let, kvalita je ucházející. Preferuji španělská krabicová vína protože mám jistotu, že jsou vyrobeny z hroznů a ne ze směsi různých vín pochybné kvality jako je tomu u českých předražených " krabičáků". Ve Španělsku a Itálii jde o normální produkty, krabičáky setam běžně prodávají, jen tady se nám snaží stále někdo našeptávat, jak je to "nedobré". V mnoha případech bych již pochyboval o objektivnosti testu, že pane Š

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.