Nejmenší dívka světa (60 cm, 3,5 kg) jde do školy! FOTO | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Nejmenší dívka světa (60 cm, 3,5 kg) jde do školy! FOTO

Charlotte je jen o málo větší než dvoulitrová láhev limonády.
Charlotte je jen o málo větší než dvoulitrová láhev limonády. (Profimedia.cz)

Ne, tohle opravdu není panenka. To je nejmenší dívka na světě Charlotte Garsideová (5). Přestože nikdy nebude vypadat jako ostatní děti, snaží se mezi ně co nejvíce začlenit. Právě tento týden učinila velmi odvážný krok – šla poprvé do školy!

Charlotte trpí vrozeným dwarfismem – jako trpaslík se narodila a zůstane jím až do konce života. V pěti letech měří 60 cm a váží 3,5 kg, tedy zhruba tolik, co právě narozené dítě... A víc už nejspíš ani nevyroste. Oproti svým spolužákům tedy vypadá jako panenka na hraní. Přesto prý má i přes svou poruchu předpoklady dobře se učit. Aby jí ostatní děti neublížily, je ve škole pod nepřetržitým dohledem.

Sestra Chloe nedá na Charlotte dopustit: „Kdo ji vidí poprvé, má strach se jí dotknout, aby se nerozsypala. Ale je to velká bojovnice, chvíli neposedí na jednom místě.“ Vrozeným dwarfismem trpí asi 100 lidí po celém světě.

Váha pacientů málokdy přesáhne 15 kilogramů. Bohužel často umírají velmi mladí – většina z nich se nedožije ani puberty. Mají zvýšené riziko vzniku aneuryzmatu, hrozí jim i poruchy imunitního systému či cysty na játrech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.