Auto ve vodě: 10 rad, jak se zachránit! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Auto ve vodě: 10 rad, jak se zachránit!

Matka s dcerou autem sjela ze silnice do rybníka.
Matka s dcerou autem sjela ze silnice do rybníka. (HZS Kraje Vysocina crop)

Je to situace, která se může stát komukoliv z nás! Stačila chvilka nepozornosti a řidička Anna Svobodová (28) ze Znojma skončila ve Fiatu Panda, v němž jela s půlroční Karolínkou, v rybníku (Aha! včera informovalo).

Nezmatkovala a začala okamžitě jednat. Ze smrtící pasti se dostala rozbitým zadním oknem, pak dokázala vysvobodit i svoji holčičku. Jak se zachovat, když skončíte s autem ve vodě? Zapamatujte si následujících deset rad!

Rada č. 1

Nepanikařte. Auto se obvykle potápí pomalu. Máte-li telefonní signál, snažte se urychleně zavolat na linku 112 nebo hasiče 150.

Rada č. 2

Je-li to možné, rozsviťte varovná světla. Je šance, že si vás někdo všimne a zorganizuje rychle pomoc.

Rada č. 3

Odpoutejte se.

Rada č. 4

Únikovou cestou budou okýnka. Pokud jsou elektrická, otevřete je co nejrychleji, dokud elektřina funguje. Později do rozvodů vnikne voda a okna už neotevřete.

Rada č. 5

Před otevřením okýnek se nadechnětea zklidněte.

Rada č. 6

Zkontrolujte spolujezdce. Jsouli zranění, také je odpoutejte, a jeli to ve vašich silách, snažte se je dostat z vozu a vyplavat s nimi.

Rada č. 7

Spolujezdce však zachraňujte jen v případě, že je to ve vašich silách. Nepřeceňujte se. Pokud si na to netroufáte, vyplavte co nejrychleji z vody a přivolejte pomoc. Je nesmysl, abyste se utopili všichni. Na břehu můžete záchranářům označit místo, kde šel vůz ke dnu, a urychlit tak záchranu ostatních.

Rada č. 8

Až otevřete okýnka, začne se do vozu hrnout voda. Zůstaňte v klidu, počkejte, až se tlaky vody vyrovnají a proud ustane. Pak vyplavte. Nesnažte se dostat ven proti proudu, zbytečně se vysílíte.

Rada č. 9

Nespoléhejte na to, že otevřete dveře. Zpočátku proti nim bude tlačit voda, navíc mohou být po nárazu zdeformované, a tak se nemusejí dát otevřít ani po vyrovnání tlaků vody venku a uvnitř vozu.

Rada č. 10

Jestliže okýnka z nějakého důvodu nejdou otevřít, prorazte je loktem. Ženy na to zřejmě nebudou mít sílu. V takovém případě si lehněte hlavou k sedačce spolujezdce, jednou rukou se chytněte opěrky, druhou volantu a patami, kde máte podpatky či vyztuženou obuv, okno vykopněte.

Tip Aha! - Bezpečnostní nůž!

Je vybavený ostrým hrotem pro snadné rozbití skla a nožem na přeříznutí zaseknutých bezpečnostních pásů. Stojí kolem stovky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.