Proč tloustneme? Málo jíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Proč tloustneme? Málo jíme!

Kdo jí příliš málo, riskuje, že bude unavený a začne příbírat!
Kdo jí příliš málo, riskuje, že bude unavený a začne příbírat! (Profimedia.cz, ara)

Diety, diety a zase diety... Většina Češek, ale i Čechů v nich vidí ve chvíli, kdy začnou pociťovat problémy se »špeky«, spásu. Začnou míň jíst, ke snídani si dají jen kávu a ještě bez mléka – kalorie je přece třeba hlídat! – a pro jistotu vynechají i večeři. Výsledek? Nejprve lehce zhubnou, pak ale naberou ještě víc. Za špeky spousty z nás překvapivě nestojí neustálé »přežírání«, ale HLAD!

Důvodem je nedostatečný přísun živin. „Organismus na něj reaguje zpomalením metabolismu, aby ušetřil chybějící energii, což má za následek zvýšenou tvorbu tukových zásob,“ vysvětluje Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR. Vyvrací tak tradovaný blud že, jeli někdo obézní, jí příliš mnoho.

Tělo se chystá na zlé časy

Jakmile začneme vynechávat některá denní jídla, začne se naše tělo chovat stejně jako před mnoha tisíci lety u našich praprapředků, jimž se v určitých obdobích  nedostávalo potravy. Ze zredukované stravy ukládá maximum energie, aby bylo připraveno na ještě horší časy. Člověk pak tloustne.

Cpeme se cukrema tukem

Tím, že zanevřeme na pravidelný jídelníček, začneme být zároveň ve stresu a honí nás chutě. „V poradně slýchám: »Držím dietu a mám chuť na sladké.« Ale proč? Buď jí klient celkově málo jídla, nebo málo sacharidů či bílkovin, a k tomu vůbec necvičí. A to jsou výsledky »zázračných« diet bez sportu, které zákonitě končí jojo efektem, když se po skončení diety zase nacpeme,“ říká Ivan Mach.

Základ – vyvážená strava

Jídelníček každého, tedy i těch, kteří se snaží redukovat svoji hmotnost, musí být sestaven tak, aby v něm nechyběla žádná z důležitých živin a vláknina. „A byly ve správném poměru. Nedoporučuji inspirovat se redukčními jídelníčky celebrit, ale raději si nechat poradit od odborníka – lékaře obezitologa či certifikovaného výživového poradce,“ radí Mach.

Špatně se vám vstává? Neumíte správně jíst!

Ráno zazvoní budík a vy jste tak unavení, že vylézt z postele je nadlidský výkon? A to i přesto, že jste šli spát brzo a spali svých sedm osm hodin? Pak byste se měli podle lékařky Kateřiny Cajthamlové zamyslet nad tím, jak jíte a zda své tělo zbytečně nestresujete nesprávným rozložením jídla během dne.

„Pokud nesnídáte, pak zhltnete v běhu něco k obědu a pořádně se navečeříte až krátce před usnutím, vystavujete tělo stresu, který ho oslabuje,“ vysvětlila doktorka Cajthamlová častý důvod ranních problémů s probouzením. 

Připraveno ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR: www.aliance-vyziva.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.