Zatčení Zelenky se vleklo měsíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zatčení Zelenky se vleklo měsíc!

Trestní oznámení na Zelenku podala nemocnice v Havlíčkově Brodě 23. října, zatčen byl ale až 1. prosince.
Trestní oznámení na Zelenku podala nemocnice v Havlíčkově Brodě 23. října, zatčen byl ale až 1. prosince.

HRADEC KRÁLOVÉ – Trestní oznámení za vraždy heparinem, kterým sériový vrah Petr Zelenka (30) zabil v havlíčkobrodské nemocnici nejméně devět lidí, leželo na policii měsíc bez povšimnutí!


Nemocnice podala na Zelenku trestní oznámení už 23. října kvůli záhadnému krvácení po operaci Jaroslava M. (62), kterého se nakonec podařilo zachránit. Havlíčkobrodská policie ale Zelenku zadržela až v pátek 1. prosince!

Policisté totiž trestní oznámení, které přišlo poštou, nepovažovali za závažné. Bylo prý napsáno příliš obecně. Podle šéfa východočeské policie Petra Přibyla leží proto »odpovědnost za prodlení na nemocnici.«
Odvolaný ředitel nemocnice v Havlíčkově Brodě Josef Pechl se však brání, že nemocnice měla pouze podezření a žádné důkazy. Až vyšetřování policie odhalilo vraždy.

Policista, který dostal případ na starosti, ale zrovna v té době onemocněl, tři týdny nebyl v práci. Až 27. listopadu policie kontaktovala právničku nemocnice a až poté vyslechla ředitele nemocnice. Petra Zelenku zatkla policie až poté, co primář ARO Pavel Longin sám policisty kontaktoval a sdělil jim jméno podezřelého. Před tím se čtyři týdny od podání oznámení nedělo skoro nic!

Do případu vražd v havlíčkobrodské nemocnici se včera vložil i policejní prezident Vladislav Husák. Chce prošetřit, jestli policie postupovala správně a dost rychle. „I policejní prezident je občan a jako takový jsem případem, který nemá v naší zemi obdoby, otřesen,“ napsal Husák v tiskovém prohlášení. „Proto jsem vydal pokyn vedoucímu odboru vnitřní kontroly Policejního prezidia ČR, aby prověřil postup odpovědných policejních orgánů Okresního ředitelství Policie ČR v Havlíčkově Brodě,“ uvedl Husák.

Prověřen bude i postup zdravotníků. Kvůli tomu zřídí komisi ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. „Existují tady indicie o tom, že postup zdravotníků v případě těch vražd byl přinejmenším laxní,“ uvedl Julínek. Julínek společně s ministrem vnitra Ivanem Langerem chtějí navíc vytvořit návod, jak by měla zdravotnická zařízení při podezření na závažné trestné činy postupovat.

Přepadovky v nemocnicích!

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Nemocnice po celé republice jsou nyní pod přísným dozorem! Namátkovou kontrolu zabezpečení léků kupříkladu nařídil ředitel uherskohradišťské nemocnice Antonín Karásek. Důvod k nečekanému auditu je jediný: vraždy heparinem ve špitále v Havlíčkově Brodě. Do uherskohradišťské nemocnice vyrazil dvoučlenný tým kontrolorů, který se zaměřil hlavně na to, zda jsou léky stále pod kontrolou. Zvláště si všímal opiátů a návykových látek. „Ty musí být uzamčené, o jejich vydávání se vede přesný seznam,“ řekla Monika Brožová, manažerka pro ošetřovatelskou péči, která se auditu účastnila. Audit žádné pochybení v uherskohradišťské nemocnici neodhalil. „Řada léků je ale skladována v lednicích, které nemají žádné zámky. Je tedy relativně lehké se k nim dostat. To musíme změnit. Na lednice namontujeme zabezpečovací zařízení,“ slíbil ředitel Karásek.

Milenec vraha Zelenky se ukryl!

Kde se nachází, ví pouze tento člověk...

JIHLAVA – Homosexuální přítel nemocničního vraha Petra Zelenky (30), který v Havlíčkově Brodě zabil injekcí nejméně devět lidí, zmizel. Po Milanu Tůmovi se prostě slehla zem. Od té doby, co policie zatkla jeho přítele, přestal komunikovat s okolím a ukrývá se. Nevědí o něm ani rodiče. Jediný, kdo s ním komunikuje, je jeho mladší bratr.

Kliknutím zvětšeteZelenkův intimní přítel se skrývá na neznámém místě, ve svém jihlavském bytě se už pár dnů neukázal. „Dovedete si představit, jak by to vypadalo, kdyby odpověděl alespoň jednomu novináři? Strhla by se doslova lavina a rozhovor by po něm chtěli všichni.
Teď je to všechno ještě hodně čerstvé. Chce to čas. Je možné, že za nějakou dobu bude ochotný o tom všem mluvit. Teď ale ne, “ řekl deníku Aha! Martin Tůma, mladší bratr Milana Tůmy.

„Vím, kde brácha je. Nikomu to ale neřeknu. A nedám nikomu ani jeho nové telefonní číslo. Potřebuje si ode všeho odpočinout. Ten kolotoč, který se kolem něho rozpoutal, je příšerný,“ dodal Martin Tůma, který pracuje jako vedoucí Klubu mladých filatelistů v Jihlavě. „S bratrem jsem v telefonickém kontaktu každý den. Jestli vím, co cítí? To ano. Jenom pro srovnání, představte si, jak by jste se cítili, kdyby se něco podobného stalo vám! Vžijte se do jeho situace. Milan teď potřebuje klid a hlavně čas.“


Autor: (sb), (zd), (řez)

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.