Jak zdravě hubnout? Obezita je nemoc! Číslo diagnózy je E66! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zdravě hubnout? Obezita je nemoc! Číslo diagnózy je E66!

Velká hmotnost znamená velké zdravotní potíže.
Velká hmotnost znamená velké zdravotní potíže. (Profimedia.cz)

Kolem břicha »pneumatika«, macaté pozadí a poněkud větší stehna... Říkáte si: no a co? Nevadí mi. A manželce/manželovi se líbím! Proč ne. Vždyť i slavná Věstonická venuše je pěkně rostlá. Zároveň bychom si ale měli uvědomit, že pokud jde o nadváhu a obezitu, je třeba myslet také na zdraví. S nimi přichází řada onemocnění, která dokážou znepříjemnit život, a obezita ho prokazatelně zkracuje.

Věděl to již Hippokrates – zakladatel medicíny –, když upozorňoval, že náhlá smrt postihuje častěji osoby otylé, než ty s přiměřenou hmotností. Jaké choroby jdou ruku v ruce s kilogramy navíc?

Metabolický problém

Jste »tlustí«? Pak vězte, že jste nemocní. Obezita má číslo v seznamu chorob – E66.

Jde nejčastěji o tzv. metabolické onemocnění. „Je způsobené dlouhodobou nerovnováhou mezi příjmem a výdejem energie, více jíme, než se hýbeme. Přebytek energie se následně ukládá do tukových zásob,“ uvádí Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR.

„Celá řada lidí s nadváhou a obezitou mi v poradně říká: tloustnu, protože mám v nepořádku štítnou žlázu nebo, že mám »tloušťku v genech«. Většinou to není pravda, jenom několik málo procent případů obezity je způsobeno vrozenou či získanou hormonální poruchou,“ říká Ivan Mach.

Cukrovka

Tučná břicha = cukrovka 2. typu.

Riziková je obezita typu, jemuž se říká »jablko«, kdy se tuk ukládá mezi orgány v břišní dutině. Ten je velmi hormonálně aktivní. Bylo zjištěno, že tyto hormony působí na většinu tkání tak, že jejich buňky přestanou reagovat na inzulin.

Muži s nadváhou a obezitou mají 4x vyšší riziko vzniku cukrovky a ženy dokonce 12x.

Artróza

Jste při těle a bolí vás klouby? Není se co divit... Váha těla přetěžuje klouby, dochází k artróze a bolestem. Nejčastěji kolen a kyčlí.

Tím, jak je hmotností omezena pohyblivost, dochází také k oslabení kosterních svalů a bolestem zad, hlavy, ale i např. břicha či celých nohou.

Rakovina

Obezita zvyšuje výskyt zhoubných nádorů, zejména tlustého střeva a konečníku, prsu. Dále je prokázán její podíl na karcinomech jícnu, štítné žlázy, ledvin, dělohy a žlučníku.

Nemoci srdce a cév

Onemocnění srdce a cév je nejčastější příčinou úmrtí Čechů a Češek! Proč? I proto, že jsme národ otylých. Ideální hmotnost má jen pouhých 42 % z nás.

VYSOKÝ TLAK

45 % obézních má vysoký krevní tlak, což je jeden z důsledků špatné funkce kardiovaskulárního systému. 

Vysokému krevnímu tlaku se říká tichý zabiják – nebolí, mnoho z nás o tom, že jím trpí, neví. Nechodíme na preventivní prohlídky k praktickému lékaři.

Může mít za následek mozkovou mrtvici – ucpání nebo naopak prasknutí cévy v mozku, srdeční selhání a infarkt.

CHOLESTEROL

Mezi další »zabijáky« srdce patří vysoká hladina cholesterolu v krvi.

Jeho jedna část, tzv. zlý nebo LDL – cholesterol, se ukládá do stěn cév a způsobuje aterosklerózu. Céva se zužuje, dochází k jejímu postupnému ucpání, zánětu až k prasknutí a tedy k srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici.

Co dál způsobuje?

Zažívací potíže a pálení žáhy.

Dušnost, chrápání a spánkovou apnoi.

Zácpu, hemoroidy.

Gynekologické nemoci – problémy s otěhotněním a komplikace v těhotenství.

Onemocnění žlučníku a vznik žlučových kamenů.

Psychické choroby a deprese.

Divertikulózu – zánět střevních výchlipek, který může přerůst v rakovinu.

Snížení obranyschopnosti organismu.

Víte, že...

...již redukce hmotnosti o 10 % sníží krevní tlak o 15 %, zlý cholesterol o 18 % a dále výskyt cukrovky a nádorů?

...zhubnout může každý? Když s kily nedokážete bojovat sami, požádejte o radu obezitologa či certifikovaného výživového poradce.

Připraveno ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR: www.aliance-vyziva.cz

Přečtěte si
aveneta
18. 9. 2012 • 13:16

To je opravdu pravda, že většina obézních určitě 90% si může za svojí obezitu sama, nesprávným stravováním, které neodpovídá výdeji energie.Tento problém se často vyskytuje již od dětství...návyky, styl života a tupé neznalosti základních věcí. Ani těhotenství není důvodem enormě přibrat, je to jen neukázněnost a absence rozumu v této době. Jídlo jsou pohonné hmoty pro život....ani do auta nerveme více pohonných hmot, než je schopné vydat, ale člověk to bohužel často dělá a pak naříká....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.