Jubileum nejúspěšnějšího seriálu všech dob: MASH slaví 40! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jubileum nejúspěšnějšího seriálu všech dob: MASH slaví 40!

V této sestavě seriál začal.
V této sestavě seriál začal. (Profimedia.cz, ara)

Dnes je tomu přesně 40 let, co diváci poprvé usedli k televizím, aby sledovali příběhy mužů a žen z polní nemocnice 4077 v seriálu MASH. Zrodila se senzace, seriál pokračoval celých 11 let a vzniklo 251 dílů.

Ten poslední sledovalo v roce 1983 rekordních 125 milionů diváků. A jaké byly další osudy hlavních hrdinů?

Larry Linville (†60) - Frank Burns

Dělal, co mohl, ale postavy nesympatického blba Franka se už nikdy nezbavil. V seriálu vydržel pět let, pak raději odešel. Pět měl i manželek a až s tou poslední se nerozvedl. V dubnu 2000 zemřel na zápal plic, který souvisel s předchozí operací nádoru na plících.

William Christopher (79) - otec Mulcahy

Býval dobrým sportovcem, dodnes je hercem, ale knězem byl opravdu jen v MASH. Přesto se snaží konat dobro. Jeho syn Ned je autista a Christopher i v pokročilém věku pomáhá shánět peníze pro pomoc podobně postiženým osobám.

Loretta Swit (74) - Margaret Houlihan

»Šťabajzna Houlihanová« byla zpočátku trochu potvora, ale nakonec se polepšila a diváci ji zbožňovali. Vedle seriálu MASH toho až tak moc nenahrála. Objevila se v pár filmech, v řadě dalších seriálů, zkoušela roli moderátorky, ale také nazpívala album písniček. Po rozvodu v roce 1995 se už znovu neprovdala, děti nemá, a tak bojuje za práva zvířat.

Alan Alda (76) - Benjamin »Hawkeye« Pierce

Hlavní hrdina, který se jako jediný objevil ve všech dílech. I po skončení seriálu byla jeho kariéra skvělá. Za roli ve filmu Letec dostal Oscara, ve Vraždě v Bílém domě si zahrál padoucha a točil i s Woody Allenem. Skandály se mu vyhýbají a s manželkou Arlene (78) žije už 55 let!

McLean Stevenson (†69) - Henry Blake

Pro smolaře, který »pohřbil« několik seriálů, byl příchod do MASH požehnáním. V roli velitele chtěl, aby jeho postava měla víc prostoru. Pohádal se s producenty a ti ho v roce 1975 nechali zahynout při letecké nehodě. Už nikdy se výrazně neprosadil a v únoru 1996 zemřel na infarkt.

Wayne Rogers (79) - John »Trapper« McIntyre

Aldův první parťák seriál opustil v roce 1975, protože se cítil být až příliš jasnou dvojkou. Hrál v mnoha seriálech, ale postupně stále více podnikal na burze a zasedal v dozorčích radách podniků. Letos v dubnu se stal mluvčím jedné investiční společnosti.

Gary Burghoff (69) - Radar O´Reilly

Neustále režisérům seriálu říkal, jak mají dělat svou práci, a tak zatímco postavu Radara milovali, Burghoffa nemohli vystát. U filmu zůstal, i když se velké role nedočkal. Od narození má na levé ruce kratší prsty, proto Radar tak často nosil různé spisy, aby postižení zamaskoval.



Přečtěte si
jikar
18. 9. 2012 • 08:43

Nej seriál , stále ho opakují a když má čas tak se opakovaně dívám.

lukreciaborgia
18. 9. 2012 • 07:50

To byl opravdu nejlepší seriál.A ještě Chicago hope.Tyto dva seriály mě potěší vždycky.

mazd
17. 9. 2012 • 15:06

byl nejlepší...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.