Jak zdravě hubnout? Štěpánka Šilhánková (49): Zhubla jsem 35 kilo! Stačí se naučit jinak jíst a sportovat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak zdravě hubnout? Štěpánka Šilhánková (49): Zhubla jsem 35 kilo! Stačí se naučit jinak jíst a sportovat!

Dokázala shodit 35 kg a je úžasná kočka.
Dokázala shodit 35 kg a je úžasná kočka. (Aha! – Dan Černovský, ara)

Celý dospělý život bojovala s nadváhou. Teď má dole 35 kilo za tři čtvrtě roku! K vytoužené váze jí schází jen pár kilogramů. „Když shodím na 70 kilo, mám od manžela slíbený výlet do Guatemaly,“ svěřuje se advokátka Štěpánka Šilhánková (49).

S redukcí váhy jí pomohla proteinová dieta. I tak se musí stále hlídat. „Mám pocit, že za celý život jsem zhubla více, než sama vážím. A zase nabrala,“ směje se Štěpánka, která před devíti měsíci vážila 108 kilogramů! A protože stále ze všech stran slýchala neustálé narážky na svoji váhu, řekla si jednoho dne dost.

Nasadila dietu

„Dieta spočívala ve velkém přísunu proteinů a absolutním zákazu sacharidů. Nesměla jsem ani mléko, což bylo dost těžké, protože si ho ráda dávám do kávy,“ vzpomíná Štěpánka. Ráda také »ujížděla« na pudincích. Sladké jí však nyní nahradily speciální proteinové výrobky, kde jsou i »náhražky« pudinků či palačinek. „Občas to vypadá jak strava pro kosmonauty, ale dá se to,“ říká advokátka.

První hubnutí v 18 letech

První dietu začala Štěpánka držet v osmnácti. Hodně sportovala a jedla málo, a tak váha ubývala snadno. Později však změnou životního stylu, stresem v práci a špatnou životosprávou začala kila pomalu přibývat.

Málem umřela

Zlom přišel před čtrnácti lety, dostala mozkovou mrtvici. „Mám genetickou vadu, která způsobuje ucpávání cév. V té době jsem hodně jedla, málo spala, kouřila a byla pořád ve stresu,“ vzpomíná advokátka.

Následkem mrtvice má neobratnou levou ruku a žádné periferní vidění nalevo. „Dvakrát jsem dokonce narazila do jednoho a téhož taxikáře. Když mě jednou vezl jako zákaznici, divil se, že si ho vůbec nepamatuji,“ říká Štěpánka, která mu, přestože jel po hlavní silnici, nedala přednost. Jel totiž zleva.

Jo-jo efekt

Ačkoli v nemocnici po mrtvici nechala deset kilo dole, nabrala pak ještě více, než měla původně. „Nedokázala jsem jídlo zvládat. Pak jsem ale začala chodit na kurzy hubnutí ve STOBu. Tam mě doktorka Iva Málková naučila, jak nahrazovat více kalorické potraviny méně kalorickými a jak je důležitý pohyb,“ dodává Štěpánka.

Stop obezitě

Společnost STOB spouští v těchto dnech kurzy po celé České republice. Kromě zdravé výživy se naučíte i to, jak nacvičit vůli, abyste neměli chuť třeba na sladké.

Zítra: Jak nám obezita ničí život?

Jak zdravě hubnout čtěte ZDE >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.