Smrtící metanol v Česku: Má už deset obětí! Desítky lidí bojují o život! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Smrtící metanol v Česku: Má už deset obětí! Desítky lidí bojují o život!

Kdy už to skončí?! Z různých koutů republiky, zejména však z Moravy, chodily i včera zprávy o dalších a dalších obětech pančovaného alkoholu.
Kdy už to skončí?! Z různých koutů republiky, zejména však z Moravy, chodily i včera zprávy o dalších a dalších obětech pančovaného alkoholu. (pro Aha! – Jan Čada, Profimedia.cz)

Kdy už to skončí?! Z různých koutů republiky, zejména však z Moravy, chodily i včera zprávy o dalších a dalších obětech pančovaného alkoholu. A seznam obětí metanolu není stále konečný...

Jednu (†21) našli v ubytovně v Oseku nad Bečvou, další (†28) byla z Frýdecko-Místecka. Zatímco u ní mohli lékaři už jen konstatovat smrt, jejího otce odvezli ve vážném stavu do třinecké nemocnice. Počet mrtvých tak vzrostl na osm, více než dvě desítky lidí pak bojují o život v nemocnicích!

Další smutné zprávy přišly ráno ze Znojma a Bílovce na Novojičínsku. Zabijácký metanol tak už připravil o život deset lidí a stále není známo, kdo má tuto katastrofu na svědomí.

Na nohou jsou nejen lékaři, ale také kontroloři. Ti mnohem intenzivněji než obvykle kontrolují bary, hospody či tržnice. Z rozhlasů v řadě měst zní: „Nepožívejte alkohol neznámého původu!“ V pohotovosti je policie, která megafony varuje občany. A nelení ani vláda, uvažuje o centrálním krizovém štábu, regionální už vznikají. Ministerstvo zdravotnictví chce zase zakázat prodej alkoholu na stálých tržištích. K dostání by byl jen v kamenných obchodech.

Metanol zabíjel také v sousedním Polsku. Dva lidi v tamních Kielcích včera usmrtil alkohol neznámého původu...

Tady pálenka zabíjela!

Do této večerky ve Zlíně si pan Jaroslav (55) s kamarádem chodil kupovat alkohol. Se zármutkem ve tváři vzpomíná: „Já piju jenom víno, ale on si chodil do večerky i na kořalku. A to se mu stalo osudným. Chybí mi, vždycky tu sedával a popíjel. Byl bezkonfliktní, jen se rád napil.“

V blízkosti tohoto obchodu bydlela i žena (†61), která na následky otravy zemřela doma. Její sousedka (62) leží ze stejného důvodu v nemocnici.

Dal si 4 rumy: Navždy oslepl!

Pan Vladimír měl štěstí v neštěstí. Vypití čtyř panáků pančovaného rumu sice přežil, do konce života už ale neuvidí!

„Ta chuť byla taková jiná,“ popisuje muž, kterému dvě deci rumu obrátily život naruby. „Druhý den ráno jsem všechno viděl tak nějak došeda, večer už jen siluety. A teď už jen tmu. Jako by mi prostě zhasla žárovka.“

Jak poznat metylalkohol? Zapalte panáka, hoří oranžově!

Počet obětí metylalkoholu vyvolává strach. Už je téměř jisté, že Likérka Drak, jejíž barely byly plné pančovaného alkoholu, nemá s případem nic společného. Někdo barely s logem zneužil a znovu naplnil smrtící směsí. Majitelé restaurací teď kontrolují sklady, lidé se bojí otevřít zakoupené láhve, než do sebe obrátí panáka, pro jistotu i dvakrát přičichnou. Tím se však nechrání!

Odborníci totiž varují: „Podle chuti metylalkohol nepoznáte – v pití jsou totiž i příměsi, dotvářející chuť rumu či vodky, zapalte raději vzorek.“ Je to jediný způsob, jak si ověřit, že sklenice obsahuje alkohol, nikoliv metanol. Látky se totiž liší barvou plamene.

Běžný alkohol hoří modrým plamenem. Metylalkohol, který se používá jako rozpouštědlo nebo třeba jako přísada do nemrznoucích směsí, má plamen oranžový. Neplatí to prý vždy, je to ale dobré vodítko!



Přečtěte si
bobosa
13. 9. 2012 • 19:32

Dejte to vychlastat tem svini.m ve snemovne at je klid v teto zemi..

3151958
13. 9. 2012 • 13:58

ale nepřestanou chlastat ti co ještě viděj komu neni rady tomu není pomoci

jiriforman
13. 9. 2012 • 09:24

Mám obavu, že takového bolševníka jako je profláklý tupec boháč nezničí ani hektolitr metylalkoholu.

lipno
12. 9. 2012 • 21:26

Už hodinu běží film Zletokopka, na webových stránkách TV Nova je přes opakovaná upozornění komedie Vánoce v Cesmínově. Místo obrázků jsou tam už týden prázdné obdélníky a podivný text! Nedokáži si to vysvětlit jinak než je webmaster OŽRALÝ a i ředitel má svou dávku metylalkonolu

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.