Velký zahradnický kalendář! DO KONCE ROKU! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Velký zahradnický kalendář! DO KONCE ROKU!

Podzim na zahradě hraje všemi barvami.
Podzim na zahradě hraje všemi barvami. (Profimedia.cz)

Tak nám skončily prázdniny, bezstarostný čas lenošení, kdy jsme své zahrádky a zahrady užívali převážně k rekreaci, a je třeba přiložit ruku k dílu. Vězte, podzim je ideální pro zahradnické práce.

V tomto období se sice vaše kytičky, keříky, stromky i zeleninové záhony pomalu chystají ke spánku, ale vy započínáte činorodé dílo. Věnujeteli jim na podzim dostatek péče, na jaře vám to vrátí svou krásou.

ZÁŘÍ

Ideální čas pro výsadbu a přesazování jehličnanů a stálezelených listnatých dřevin. Vysaďte si  cibuloviny, pokud chcete mít další rok krásně rozkvetlou jarní zahradu. Nyní je čas pro zastřihování a vysazování trvalek a dřevin. Čistíme záhony od posklizňových zbytků, abychom si protáhli záda, ryjeme a především – ke slovu se dostává žebřík a košík a nastává čas sklizně jablek, švestek či hrušek.

ŘÍJEN

Můžeme pokračovat ve sklizni jablek, do toho je čas sklízení vinné révy, klácení ořechů, připravena je i některá zelenina. A následně plníme sklepy, zavařovací sklenice, kompotujeme, děláme džemy. Ovšem pozor, v tomto období byste měli rovněž zazimovat ovocné dřeviny, skleníky a pařeniště, zlikvidovat zahradní odpad, vysadit okrasné a ovocné dřeviny a postarat se náležitě o trávník.

LISTOPAD

Zahrada se na vás ještě naposledy stačí usmát plnými barvami, než opadají poslední listy ze stromů, a vy ji můžete dát spát. Naplánujte si hnojení a proveďte poslední úpravy trávníku. Ještě v listopadu lze vysadit a přihnojovat ovocné dřeviny, cibuloviny a maliníky. Ptáčkům už instalujte krmítka. Pomůžete jim přežít studenou zimu a je to vlastně i pěkná dekorace. Nezapomeňte na úklid a případnou opravu veškerého nářadí.

PROSINEC

Naše práce na zahradě se většinou omezí na boj s hlodavci, péči o ptáčky a údržbu pařníků, nářadí, případně výstavbu ovocných stěn z latí pro popínavky.



Přečtěte si
hillaarkaa
10. 9. 2012 • 14:39

Bílej Tesák,lůza žádá Blivetu,Ornellu,agentku Jaroslavu a buzzničky

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.