Už tři lidi na Ostravsku zabil metanol z pančované pálenky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Už tři lidi na Ostravsku zabil metanol z pančované pálenky!

Metanol v nápoji nemáte šanci poznat.
Metanol v nápoji nemáte šanci poznat. (Profimedia.cz)

Mrtvého muže (†62) s manželkou (†59), úmrtí dalšího muže (†59) a pět lidí ve velmi vážném stavu má v těchto dnech na Karvinsku a Ostravsku na svědomí jedovatý metanol, kterým se přiotrávili pijáci pančovaného alkoholu. Okolnosti poslední smrti se ještě prošetřují.

Policisté už v Havířově-Šumbarku uzavřeli tři prodejní stánky, kde si lidé rozlévaný alkohol kupovali. Jednalo se o rum či vodku. Dá se vůbec metanol v nápoji běžně poznat? A co při otravě hrozí?

Co je metanol?

Je to bezbarvá, alkoholicky páchnoucí kapalina, která se dá mísit s vodou. Je silně jedovatý. Dříve se metanolu říkalo dřevěný líh, protože se vyráběl suchou destilací z bukového dřeva. Používá se jako rozpouštědlo nebo jako přísada do nemrznoucích směsí. Průmyslově vyráběný metylalkohol je v likérnictví a potravinářství zakázán! Metanol může vzniknout i při neodborné výrobě domácí pálenky z ovocného kvasu.

Jak metanol odhalit?

„To je bohužel velmi obtížné. Myslím si, že běžný konzument nemá šanci. Metanol je kapalina na první pohled i ochutnání podobná alkoholu,“ vysvětlil odborník na toxikologii Jaroslav Klán.

Jak se otravě vyhnout?

Bezpečné je pít alkohol pouze z kolkovaných lahví a ze spolehlivých kontrolovaných palíren. Nekupujte alkohol neoznačený a už vůbec ne volně čepovaný. Pít alkohol z neprověřené domácí palírny s sebou také vždy nese riziko.

Jak otravu poznáme?

K časným příznakům otravy patří opilost a ospalost. Po 8 až 36 hodinách se přidávají bolesti hlavy, závratě, kóma, případně křeče. Zřítelnice jsou roztažené, s pomalou nebo žádnou reakcí na světlo. Zrak je zhoršený nebo rozmazaný, může zůstat na úrovni vnímání světla nebo může kvůli poškození sítnice nastat úplná slepota. Běžně se vyskytují bolesti břicha. Akutní otrava pak končí smrtí.

Jak se otrava léčí?

„Léčí se alkoholem. Jednoduše řečeno lékař pacienta opije čistým lihem. Etanol se totiž v těle rozkládá přednostně. Metanol se nemůže přeměňovat na toxické produkty a postupně se v nezměněné formě vyloučí z těla ven,“ potvrdil Klán.

Jak metanol v těle působí?

Metanol se v játrech mění na formaldehyd a ten dále na silnou kyselinu mravenčí. Smrtelná dávka pro dospělého je 30 ml a více koncetrovaného metanolu. „Domnívám se, že ty pančované lahve obsahovaly 20 a více procent metanolu. A to už je smrtelná dávka,“ dodal Jaroslav Klán.

 

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.