Hrůza v Havlíčkově Brodě: Ošetřovatel zabil sedm lidí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hrůza v Havlíčkově Brodě: Ošetřovatel zabil sedm lidí!

Případ odhalil primář oddělení ARO, který kontaktoval policii. Odhalení pachatele přitom nebylo vůbec jednoduché. „Bylo to na základě pečlivé analýzy dokumentace a přiřazování komplikovaných stavů k službám konajícímu personál
Případ odhalil primář oddělení ARO, který kontaktoval policii. Odhalení pachatele přitom nebylo vůbec jednoduché. „Bylo to na základě pečlivé analýzy dokumentace a přiřazování komplikovaných stavů k službám konajícímu personál (pro Aha! – Dita Kocmanová, Lukáš Stejskal)

HRADEC KRÁLOVÉ – Hrůza! Tak už to nejsou jen otřesné případy z nemocnic v různých částech světa, nad kterými nás jímá děs! Pacienti se vraždí i u nás! Bývalý zaměstnanec (30) nemocnice v Havlíčkově Brodě je podezřelý z vražd sedmi pacientů a z pokusu vraždy dalších deseti!

Dalších deset přežilo jen o fous!

  • Obětem dával heparin
  • Vrah: Lituji, že jsem byl dopaden
  • Hrozí mu doživotí

Trestných činů se měl dopustit v období od května do září 2006 na anesteziologickoresuscitačním oddělení (ARO). Policisté muže v sobotu zadrželi a obvinili z trestného činu vraždy.

Obviněný, kterému hrozí až doživotní trest vězení, se k činům doznal. „Motiv, který nám uvedl, není věrohodný. Bude záležet na vyjádření znalců z oboru psychologie a psychiatrie,“ uvedl vyšetřovatel případu Milan Jušta. Podle detektivů nebyl motivem majetkový prospěch ani euthanasie, tedy usmrcení nevyléčitelně nemocného pacienta na jeho vlastní přání.

Muž, který pracoval jako zdravotní bratr, oběti usmrtil podáním léku na ředění krve heparin. Tím nemocným způsobil masivní krvácení. „Bylo to promyšlené jednání vedoucí k smrti lidí. Hovoříme o vraždách,“ řekl Jušta.

Pacienty podle něj obviněný vraždil, když byli ve stavu bezmoci, například když byli na oddělení převezeni po operacích či autonehodách, často byli ve spánku. „Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších případů pokusu o usmrcení osoby. Od zatčení pachatel spolupracuje, chová se přirozeně, nehledá vyhýbavé odpovědi. Myslíme si ale, že to, co nám uvádí, není vše,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci ředitel východočeské policie Petr Přibyl. Vrah prý lituje jen toho, že byl dopaden.

Obětem bylo od 78 do 56 let, jedna byla mladší, pachatel si je vybíral náhodně.

Nemocnice začala evidovat nestandardní případy v půli května. „U zemřelých jsme zjistili závažné poruchy krevního srážení. Neobvyklá byla jejich četnost. Provedli jsme kontrolu a zjistili, že u většiny byla jedna osoba z personálu oddělení anestézie,“ upřesnil primář ARO Pavel Longin.

Vedení nemocnice koncem září nabylo podezření, že se jedná o úmrtí úmyslná a okamžitě s pracovníkem rozvázala poměr a podala trestní oznámení. V té chvíli se případem začali zabývat kriminalisté. Mezitím už muž nastoupil do nemocnice v Jihlavě, kde však už nevraždil. „Případ je skutečně velmi rozsáhlý a komplikovaný,“ vysvětlil Přibyl s tím, že oběti byly na ARO přivezeny po úrazech a náročných operacích. V takové situaci bylo nadměrné krvácení normální.

Tyhle zrůdy vraždily v zahraničí!

PRAHA – Mají zachraňovat lidské životy, místo toho je berou! Lékaři a ošetřovatelé vraždili ve Velké Británii, Německu, Spojených státech nebo Autstrálii. V Berlíně dokonce zabíjela i zdravotní sestra!

Philip Nitschke (59)
Kde zabíjel: Austrálie
Kdy zabíjel: 1996
Skóre: 4 mrtví pacienti
Sám nezabíjel, ale dával pacientům rady, jak zemřít. Slíbil, že vynalezne »tabletu smrti«, ke které zájemci dostanou návod k použití. Dostal doživotí.

Stephan Letter (28)
Kde zabíjel: Německo
Kdy zabíjel: 2003 – 2004
Skóre: 30 mrtvých pacientů
Letter se přiznal a doživotní trest přijal s ledovým klidem. Jako motiv uvedl, že chtěl nemocným pomoct k »vykoupení«.

Harold Shipman (†57)
Kde zabíjel: Velká Británie
Kdy zabíjel: 1971 – 1998
Skóre: 215 mrtvých pacientů
Shipman se stal největším masovým vrahem v dějinách Velké Británie. Pacienty vraždil injekcí s morfiem. Ortel – doživotí!

Woutter Basson (51)
Kde zabíjel: JAR
Kdy zabíjel: 80. léta
Skóre: stovky mrtvých pacientů
V dobách teroru proti černošským pacientům měl na starosti laboratoř, která testovala otrávené pivo na černošských taxikářích. Byl zproštěn obžaloby.

Jack Kevorkian (72)
Kde zabíjel: USA
Kdy zabíjel: 1990–1998
Skóre: desítky pacientů
Chtěl ukázat, že euthanasie má být legalizována. Proces sám vyprovokoval – natočil a odvysílal euthanasii nevyléčitelného pacienta. Odsouzen na doživotí v r. 1999.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.