Pobíráte rodičovský příspěvek? Musíte potvrdit bydliště! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pobíráte rodičovský příspěvek? Musíte potvrdit bydliště!

Změna se týká maminek, které mají přiznaný příspěvek před lednem 2012.
Změna se týká maminek, které mají přiznaný příspěvek před lednem 2012. (Profimedia.cz)

Zase další papíry! Pokud pobíráte rodičovský příspěvek a pěstounské dávky, pak počítejte s tím, že si pro vás úředníci připravili další zpestření. Do konce října musíte kvůli nové vyhlášce vyplnit prohlášení o tom, že vy i dítě máte bydliště na území České republiky. Pokud to neuděláte, bude vám příspěvek pozastaven! Poradíme, jak potvrzení jednoduše vyřídit.

Dokdy je třeba bydliště potvrdit?

Formulář musí být potvrzen do 31. října.

Koho se povinnost týká?

Povinnost doložit místo bydliště se vztahuje jen na ty maminky, které mají přiznaný rodičovský příspěvek před 1. lednem 2012. A týká se také osob, které pobírají pěstounské dávky.

Jak zjistím, že jsem lejstro podepsala?

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové je nejjednodušší způsob přijít přímo na příslušný úřad práce.

Co se stane, pokud tuto lhůtu »prošvihnu«?

Výplata příspěvku bude v listopadu pozastavena a úřad práce vás písemně vyzve, abyste informace o bydlišti doplnili. Prohlášení můžete doručit osobně, nebo zaslat doporučeným dopisem. Pozastavené příspěvky vám budou vyplaceny zpětně.

A koho se to naopak netýká?

Formulář naopak nemusí vyplňovat maminky, které si o rodičovský příspěvek zažádaly letos, nebo ty, které v průběhu roku byly na úřadu práce a úřednice jim formulář s největší pravděpodobností předložila už dříve. Noví žadatelé o rodičovský příspěvek pak na úřadu vyplní formulář automaticky.

Jak podpis zařídit?

Na úřadu práce. „Budeme postupovat individuálně, tzn. pokud bude zřejmé, že konkrétní rodič ještě potřebný dokument na úřadu nemá, pak jej bude úřad práce kontaktovat. Samotné vyřízení probíhá poměrně snadno. Jde skutečně jen o to prokázat na úřadu místo bydliště dokladem totožnosti a podepsat čestné prohlášení,“ říká Plívová.

Když jsem dočasně v zahraničí, o dávky přijdu?

Nemějte strach. Podmínka zachování bydliště v ČR samozřejmě platí i při krátkodobém pobytu v zahraničí – např. dětský lékař je v ČR, byt v ČR, je zachován pracovní poměr apod.

Přečtěte si
lunatic
1. 9. 2012 • 08:21

- pokud jsem na někom závislý,at' již v jakékoliv rovině,musím plnit podmínky,které mi jaksi stanoví. Zaměstnanec poslouchá zaměstnavatele,děti rodiče - někdy je tomu,bohužel,i naopak - anebo nemusím poslouchat = pak se však musím umět uživit vlastními silami ...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.