Kávové narozeniny: Preso pijeme už 190 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Kávové narozeniny: Preso pijeme už 190 let!

Správně připravená a kvalitní překapávaná káva neškodí.
Správně připravená a kvalitní překapávaná káva neškodí. (Profimedia.cz, ara)

Že si neumíte představit ráno bez kofeinu? Není divu! Málokdo odolá čerstvě nalitému šálku kávy, vůni a výrazné chuti, která ho »nakopne« do nového dne…

Na světě se denně vypije 1,4 miliardy šálků kávy a podle znalců si lidé nejraději vychutnávají espreso – kávu, kterou si připravují už sto devadesát let! Stroj na výrobu espresa vynalezl v roce 1822 Francouz Louis Bernard Rabaut.

Ale presovač, tak jak jej známe dnes, sestavil na začátku druhé světové války Ital Achilles Gaggia. Uznání se mu však dostalo až po konci války, kdy začala výroba presovačů ve velkém.

Víte, že...

...dosavadní vědecké studie podle pražského Institutu kávy prokázaly, že káva obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek jako například antioxidanty, které snižují ukládání cholesterolu do cév a mohou zabránit vzniku některých nádorových onemocnění?

...káva nedehydratuje? Když vypijeme několik doušků kávy, mírně se nám zvýší tlak a při tom se zpočátku prokrví ledvinová klubíčka. Ledviny díky tomu produkují v tu chvíli více moči, pak ale v těle dojde k regulačním mechanismům a ty při další konzumaci kávy vodu udrží.

...300 až 400 miligramů kofeinu denně, což odpovídá čtyřem až šesti šálkům kvalitní překapávané kávy za den, rozhodně neškodí?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.