Jak poznat pravý burčák? Sezona právě začala! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak poznat pravý burčák? Sezona právě začala!

Burčák by měl mít krásnou světlou barvu.
Burčák by měl mít krásnou světlou barvu. (Profimedia.cz)

»Mléko starců« už teče proudem! Podle vinařů právě začala sezona lahodného burčáku. Na tomhle českém fenoménu si můžete pochutnávat až do konce listopadu, kdy se smí prodávat. Ale pozor! Letos si s vychutnáváním svěžího nápoje musíte pospíšit. Bude ho méně než loni. Může za to tuhá zima, kvůli které hrozny pomrzly...

Jak ale poznat ten opravdu kvalitní, abyste si neuhnali trávicí potíže a bolehlav? A víte, jaký je rozdíl mezi burčákem a zkvašeným hroznovým moštem?

Co je burčák?

Vylisovaný vinný mošt, který po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj.

Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen několik dní po začátku kvašení.

Pije se hlavně u nás a také v Rakousku a na Slovensku. Vyrábí se nejčastěji z bílých hroznů.

Proč si burčák dopřát?

Obsahuje komplex vitaminů B. B2 a B12 podporují srdeční činnost.

Kyselina pantotenová (vitamin B5)chrání proti onemocněním sliznic a zažívacího ústrojí.

Kyselina nikotinová (vitamin B3) brání nervovým a kožním poruchám.

Díky obsaženým kvasinkám jsou v něm i bílkoviny.

Na co si dát pozor?

Ideální barva burčáku je světle béžová. V nápoji by měly být vidět jemné bublinky, které se při kvašení hroznové šťávy uvolňují. Říká se, že se burčák »vaří«.

Pokud je burčák nahnědlý, většinou už je staršího data a probíhá v něm oxidace.

Burčák nekupujte u cest, kde na PET láhve se »živým« nápojem celý den svítí slunce. Kvalita bude mizerná. Spoléhejte na zavedené vinotéky nebo vinaře.

Nejčastější podvody

Mezi nejčastější podvody, které odhaluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, patří ředění burčáku vodou.

Dále doslazování moštu cukrem, má pak vyšší obsah etanolu, než je povolený limit.

Označování částečně zkvašeného hroznového moštu pojmem burčák a použití syntetických barviv.

Co je zkvašený hroznový mošt?

Zkvašený hroznový mošt na rozdíl od pravého burčáku nemá původ hroznů v České republice.

Hrozny mohou pocházet třeba z Maďarska či Itálie. Prodejce pak musí nabízený produkt správně označit!

Přečtěte si
miraesta
28. 8. 2012 • 12:23

Zkvašený hroznový mošt je úpa to samé jako burčák, mě to připadá jako hloupost říkat moštu z domácích hroznů burčák, nic to neříká o kvalitě nápoje. Naopak to spotřebitele mate. Jistota je se vydat někam na vinobraní, kde dostanete maximálně den starý burčák. Vybrat si můžete třeba tady http://burcak.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.