Největší vzpoura vězňů u nás: Muklové popravili čtyři dozorce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší vzpoura vězňů u nás: Muklové popravili čtyři dozorce!

Iniciátor vzpoury, vězeň Tibor Polgari, který se jmenoval šéfem věznice.
Iniciátor vzpoury, vězeň Tibor Polgari, který se jmenoval šéfem věznice. (ČTK – Jana Noseková)

Největší vzpoura vězňů v dějinách Československa. Tak se dodnes mluví o nepokojích, rabování a devastování věznice Leopoldov, které v roce 1990 rozpoutala amnestie Václava Havla. Slovenskou věznici tehdy opustilo několik set vězňů, 217 odsouzených mužů, jichž se osvobození netýkalo, se vzbouřilo… Zabili čtyři dozorce!

V Leopoldově »bručeli« ti nejhorší zločinci, od 50. let tu seděli i političtí vězni. Nepokoje začaly v březnu 1990. Vzbouření vězni nejprve vyhlásili hladovku a vytlačili dozorce z ubytovacích prostor. Postupně se k nim přidávali další vězni, až trestanci věznici zcela obsadili. Vzpouru bojkotovalo 150 vězňů, kteří byli drženi jako rukojmí.

Zatímco bezpečnostní složky stále vyčkávaly, vzbouření vězni rabovali a ničili věznici. Rychlé řešení situace přišlo po necelých dvou týdnech. Pokus o vyjednávání skončil tvrdým zásahem, při kterém byly použity obrněné transportéry. Zasahující museli bojovat s vězni stylem muž proti muži.

Vzbouřenci používali ručně vyrobené zápalné láhve, kovové tyče s bodly, dýky nebo i žiletky. Po dvou a půl hodinách se armádě a ostatním bezpečnostním složkám podařilo věznici obsadit. Škody činily téměř 30 milionů korun, 5 z 11 budov bylo zničeno. Čtyři dozorci při události zemřeli.

Znáte okolnosti tohoto případu? Napište nám na aha@ahaonline.cz

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.