Český fotograf vyfotil zblízka brouka, který ohrožuje nejen Ameriku! Vypadá jako sám Satan! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Český fotograf vyfotil zblízka brouka, který ohrožuje nejen Ameriku! Vypadá jako sám Satan!

Tento nebezpečný brouk pochází z Asie, ale rozlezl se do celého světa.
Tento nebezpečný brouk pochází z Asie, ale rozlezl se do celého světa. (Profimedia.cz)

Při běžném pohledu vypadá jako docela hezký a přátelský brouk. Když se na něj podíváte zblízka, jako to udělal český fotograf Tomáš Celar (19) v Dominikánské republice, uvidíte tvář Satana.

Fotograf Tomáš Celar si vyrazil na dovolenou do Punta Pana v Dominikánské republice na pouhé dva týdny, během té doby měl ale velké štěstí na unikátní záběry. K těm nejzajímavějším bezesporu patří i tyto fotografie.

„Líbil se mi, když jsem ho fotil. V tu chvíli jsem si ale neuvědomil, jak zle ten brouk vypadá, teprve pak jsem zjistil, jak je příšerný a děsivý,“ říká o svém úlovku Tomáš a dodává:  „V Karibiku není mnoho dlouhorohých brouků, tento byl asi jediný, kterého jsem viděl.“

Stromy ničí po tisících

Brouk s latinským názvem Anoplophora glabripennis pochází z Asie, přesněji z východní Číny, z Japonska a Koreje. V Americe a v Evropě, kam se dostal prostřednictvím dřevěného obalového materiálu, byl objeven v roce 1996.

Když tehdy ve Spojených státech napadl na 80 tisíc stromů, vydala před ním americká vláda důrazné varování: „Ať už kempujete, rybaříte nebo jen relaxujete na zahradě, buďte na pozoru! Kontrolujte si doma pravidelně stromy a uvědomujte si riziko přepravy dřeva. Včasné odhalení tohoto škůdce je zásadní a může znamenat záchranu dalších stromů! Dospělí brouci jsou nejvíce aktivní během léta a časného podzimu. Mohou být pravidelně viděni na stromech, větvích, stěnách, venkovním nábytku, autech, chodnících a mohou je zachytit i filtry v bazénech,“ píše se ve výzvě amerického ministerstva zemědělství.

CO O »SATANOVI« VÍME:

Má 2,5 až 4 cm dlouhé tělo, které je černé a lesklé.Tykadla délku těla obvykle přesahují a jsou černobíle páskovaná.

Má šest nohou, mohou být zbarveny až do modra.Nejnebezpečnější jsou jeho larvy, které si budují ve dřevě stromů tunely, naruší tak cévní tkáně stromu. Ten je pak napadán plísněmi a v podstatě umírá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.