Teta zpěváka Neckáře - soudružka Marie Kabrhelová: 22 let se skrývá! Za komunistů byla velké zvíře, dnes je z ní křehká stařenka o berlích! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teta zpěváka Neckáře - soudružka Marie Kabrhelová: 22 let se skrývá! Za komunistů byla velké zvíře, dnes je z ní křehká stařenka o berlích!

Takhle dnes vypadá soudružka Kabrhelová!
Takhle dnes vypadá soudružka Kabrhelová! (koláž Ahaonline.cz)

Padesátnice s podivně vyfoukaným účesem a permanentně přísným výrazem v tváři, případně vynuceným úsměvem na šéfy KSČ či soudružky z Československého svazu žen. Takhle si asi všichni pamatujeme Marii Kabrhelovou (87). Víte, jak vypadá dnes, dvaadvacet let po revoluci?

Stáhla se do ústraní, do společnosti nechodí, vyhýbá se lidem. Aha! se ale podařilo ji vypátrat! Pohlédněte do tváře ženy, která se podílela na jedné z temných etap českých dějin.

Kabrhelová dnes střídavě žije ve svém velkém bytě v pražských Nuslích a na statku v Maršově na Jihlavsku. V obou místech ji lidé ale potkávají minimálně. „Celá léta jsem ji už neviděl, i když vím, že tu zrovna je. Nakupovat chodí synové nebo manžel,“ tvrdí maršovský chalupář.

Jen zřídka se prý vypraví do nedalekého statku pro vajíčka a čerstvé mléko. Pouze jednou si po roce 1989 zašla zatelefonovat k sousedům a jako odměnu donesla hlávky zelí.

Podobně mluví i její sousedé z bytu v pražských v Nuslích. „Nedávno byla na operaci, takže ji přivezla sanitka, a teď se občas o berlích prochází po zahradě,“ řekla nám žena, která bydlí ve stejném vchodě. Na zahradu ale Kabrhelová vyjde jen někdy s chodítkem nebo berlemi. Jenže ji nikdo nepozná...

Ani komunisté netuší, jak bývalá papaláška dnes vypadá. „Málokdo ji měl rád, takže se s ní ani nikdo nestýká. A ona o nikoho také nestojí. Neviděla jsem ji dvacet let,“ prozradila nám pracovnice sekretariátu KSČM.

Přece jen někdo ji navštěvuje. Někdejší bohatou aparátčici si hned několikrát vyhlédli zloději. O své vzpomínky na návštěvy SSSR přišla například v lednu 1995. Tehdy jí kromě vzduchovky a třinácti párů srnčích parůžků ukradli také originální samovar…

Měla auto jako ministři

Marie Kabrhelová byla původně švadlena. Pro stranu pracovala už od roku 1946, takže po Únoru 1948 se její kariéra velmi dobře rozjela. V šedesátých letech absolvovala Vysokou školu politickou, což se jí hodilo v době normalizace, kdy se stala hvězdou.

V roce 1974 se stala šéfkou Československého svazu žen, který vedla až do revoluce. Užívala si vymožeností papalášů, měla například k dispozici stejnou Tatru 613 jako tehdejší ministři. V roce 1990 se nepohodlné funkcionářky komunisté zbavili…

Václav Neckář (68): Tetičku jsem skoro neviděl!

Jen málokdo ví, že Kabrhelová je příbuznou zpěváka Václava Neckáře (68). Ani on sám o tom nemluvil. Jen v jednom rozhovoru pro Instinkt před dvěma roky zavzpomínal na jedno z mála setkání: „Tu já jsem potkal poprvé na nějaké slávě na Hradě. Najednou slyším zakřičet: Vašku! na celý Španělský sál a od hloučku, kde stál Husák a všichni ti pitomci, co měli na svědomí Martu (Kubišovou, pozn. red.), se ke mně řítila. Kabrhelová ale žádnou moc neměla. Jen náš táta, který byl spíš reakcionář než cokoli jinýho, říkal, že Mařka je dobrá. Její matka a matka naší maminky byly sestry.“

Jiří Tichota (75): Dělala hada s černochy!

Frontman kapely Spirituál Kvintet Jiří Tichota (75) na Kabrhelovou vzpomíná jako na »pařmenku«. V osmdesátých letech jeho kapela hrála na politické akci v pražském Paláci kultury.

„Moji kolegové byli vyfoceni, jak vedle nich sedí Bil‘ak a zpívá: Jednou budem dál. A předsedkyně Svazu žen Marie Kabrhelová tam prý popadla Číňanky a černochy a začala se s nimi spojovat do dlouhého hada. Výskot se ozýval z celého paláce…,“ vyprávěl skoro dvacet let poté v MF Dnes.

Ondřej Hejma (61): Vadily jí moje vlasy!

Rockový zpěvák Ondřej Hejma (61) byl překvapivě soudružce poměrně sympatický, jen nějak nemohla »překousnost« jeho dlouhé vlasy.

„Ptala se mě na to, když jsem někde tlumočil. Naprosto upřímně mi říkala: Vy tak pěkně umíte anglicky. Proč se neostříháte? Odpověď je, že mě to takhle baví,“ vypátral v roce 2004 pro Lidové noviny v paměti starou příhodu.

Tyhle papaláše Aha! také našlo...



Přečtěte si
divenka
30. 8. 2012 • 10:40

To auto co je na fotce, to černé auto Tatra, není Tatra 613 jak vy tvrdíte, ale předchozí model Tatra 603 !!! A budete se divit, ale normálně se prodávala v obchodě, stejně jako tenkrát Š100, Trabant, Volha, polský Fiat, nebo Lada.

l.e.n.k.a
27. 8. 2012 • 18:32

Musím se zastat paní Kabrhelové.Znám její rodinu,kterou často navštěvuje. Její asi vnuk bydlí blízko nás.I v pokročilém věku dokáže přijet na návštěvu a zajímá se o pravnoučata.Asi vnuk nevím určitě,nežije v blahobytu jak by si někteří mysleli má problémy jako spousta z nás.Myslím,tím nájem atd.......Paní nikomu neublížila !

jiriforman
25. 8. 2012 • 22:51

potom by jsi s ním nemohla pééércat, co ty stará kurvo pode mnou

p.r.d.e.l..hillarka
25. 8. 2012 • 19:12

Séér na avidxe, boháči, ještě od něj chytíš prašivinu

zadnice
25. 8. 2012 • 16:07

Tak jak si žijí ti dnešní, tak si určitě nežili a měli z kriminálky a StB strach, aby nebyli z něčeho přistiženi. Stačila formulka "rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví" a mohl být kdokoliv a v jakékoliv funkci a okamžitě byl v ohrožení!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.