Smutné výročí: 44 let od srpnové invaze »přátelských« vojsk! Historikové šokují: Vpadly k nám »jen« čtyři armády! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Smutné výročí: 44 let od srpnové invaze »přátelských« vojsk! Historikové šokují: Vpadly k nám »jen« čtyři armády!

Vinohradská třída se proměnila v bojiště.
Vinohradská třída se proměnila v bojiště. (ČTK, www.ustrcr.cz)

Přepište učebnice! Také jste si dodnes mysleli, že přesně před 44 lety, v noci z 20. na 21. srpna 1968, překročilo pět armád Varšavské smlouvy československé hranice a vpadlo na území našeho státu? Teprve nyní se však ukazuje, že vojska Německé demokratické republiky mezi nimi nebyla! Proti jejich vstupu byli komunističtí papaláši Alois Indra (†69) a Vasil Bilak (95). A vedly je k tomu hodně zištné důvody…

Nové poznatky historiků ukazují, že dvě východoněmecké divize, připravené vyrazit směrem na Plzeň a Děčín, do Československa nedorazily. A co je od »přátelské pomoci« odradilo?  Českoslovenští komunističtí pohlaváři se báli, že by veřejnost přítomnost německých vojáků pouhých třiadvacet let po skončení druhé světové války špatně nesla. Sovětský vůdce Leonid Brežněv tak Němcům vpád zatrhl...

I tihle zaplatili životem

VLADIMÍR HNULÍK (†19) - Studenta Hnulíka zastřelili Sověti ranou do hrudi před Československým rozhlasem. Za nejasných okolností přišel i o ruku. Zemřel na krvácení do hrudníku.

JOSEF REICHL (†22) - Závozník z Prahy měl doma ženu, dítě a další se mělo narodit v září. Podlehl vážnému zranění hlavy poté, co vojáci do demonstrantů pustili rozjeté auto bez řidiče.

MARIE CHAROUSKOVÁ (†25) - Pracovnice výzkumného ústavu šla pokojně po pražském Klárově, když na ni začal střílet sovětský voják. Zemřela v nemocnici na průstřel tepny a střev. Zbyl po ní manžel a dítě.

Víte, že...

...k nám vpadla vojska Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Maďarské lidové republiky a Bulharské lidové republiky?

...už první den si invaze vyžádala téměř 60 lidských životů?

...v prvním sledu napadlo území ČSSR zhruba 100 000 vojáků, 2300 tanků a 700 letadel? Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750 000 vojáků a 6000 tanků.

Přečtěte si
santamonica
22. 8. 2012 • 02:54

me dceri byly 3 tydny, muj manzel byl na vojne, Otec mi vpadl do loznice a slzy mu tekly po tvari kdyz rekl "obsazuji nas Rusaci". Ja objala postylku meho miminka a plakals jsem s nim. Snad nikdy pred tim, ani potom, jsem neprozila takovou zast, zoufalstvi a beznadej. Kdo to nezazil, ten to nepochopi

selmalita
21. 8. 2012 • 18:13

Škoda,že se r.1968 média věnují jen okrajově a to zejména pro mladé.Vždyť tenkrát jsme byli centrem pozornosti celého světa a škoda,že to nevyšlo.Kde bychom dnes byli.Celý národ byl jednotný,fabriky ještě nebyly rozkradené a ve srovnání s r.1989 to nebyla žádná fraška,ale skutečný boj.Jenomže potencionální spojenci nás jako vždy(např.Mnichov)nechali na holičkách,vedení rusové odvlekli do Moskvy a nebyla šance pokračovat,jinak ti,kteří by zbyli by dnes byli na Sibiři.A to si ta K.RÁVA Němcová dnes dovolila na pietním aktu kritizovat tehdejší politiky,že selhali.

hejhej
21. 8. 2012 • 15:40

Byla to hrůza.A ty přiblé řeči komunistů,jak nutné,aby nás vojska "chránila".Ruské přiživníky jsme tu měli "dočasně" ještě 22 roků.Zničili cesty,zabili spoustu nevinných lidí,ničili muzeum a vše,co těm mongoloidním dementům s nařízení Ruska přišlo pod tank a samopal.Ti naší hnusní pohlaváři jim jen kývali.Nenávidím politiky,tato vláda mi leze silně na nervy,ale koministy už nikdy!!!

zadnice
21. 8. 2012 • 12:45

Není třeba nic přepisovat. Kdo to zažil, tak to ví!!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.