Matku (†79) a syna (†56) zabil smrad z odpadků: Zadusil je sirovodík? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Matku (†79) a syna (†56) zabil smrad z odpadků: Zadusil je sirovodík?

V pražském bytě se hasiči ve smetí brodili až po kolena.
V pražském bytě se hasiči ve smetí brodili až po kolena. (Aha! – Martin Pekárek, PČR Jihočeského kraje, Milan Pacík)

Úmrtí matky (†79) a syna (†56), které policie objevila v hromadě smetí v domě v Táboře, vyšetřovatel ještě neodložil, i když cizí zavinění policie vyloučila. Vrah je v tomto případě velmi neobvyklý – dvojici zabil smrad.

Jaká látka dvojici nejspíš připravila o život? Zápach sám o sobě podle patologa Milana Brabce nikoho nezabije, životu nebezpečné může být ale to, co ho způsobuje.

„V případě hnijících odpadků bývá největším rizikem sirovodík, který je cítit po zkažených vejcích, eventuálně metan,“ objasňuje Brabec. Vražedný základ v domě mrtvé dvojice byl skutečně mocný. „Byly z něj vyvezeny čtyři kontejnery odpadu. Policisté museli použít ochranné obleky,“ dodali policisté.

Co způsobí sirovodík

Sirovodík brání tkáním využívat kyslík. Dráždí dýchací ústrojí a oči. Může vést k otoku plic. Člověk nejprve pociťuje zrychlené dýchání, které později vystřídá zástava dechu. Vyšší koncentrace okamžitě paralyzují dýchací centrum. Člověk se zadusí.

Z domu udělala popelnici! Sousedé: Nejhorší byl pocit bezmoci!

Zkušenost ze soužití se sběratelkou čehokoliv a zápachem mají obyvatelé domu v Praze 7. Dodnes se v nich mísí pocity hnusu a bezmoci.

„Sbírala i věci po povodních, o to byl zápach silnější,“ vzpomíná paní Helena (30). „Jako bychom bydleli v popelnici. Odmítala do bytu kohokoliv pustit. Smrad se nám domů táhl všemi škvírami,“ dodává další sousedka.

Teprve když nepořádek chytil od svíčky, byl původ zápachu jasný. Žena nakupila metrovou vrstvu odpadu. V něm si udělala nory zvířátka. „Nebylo to příjemné, ale té paní je mi spíš líto,“ říká Helena. Podle ní se problém po požáru alespoň částečně vyřešil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.