Kauza Kuřim: Našli jsme týrané chlapce Ondřeje a Jakuba! Táta se jich zřekl! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kauza Kuřim: Našli jsme týrané chlapce Ondřeje a Jakuba! Táta se jich zřekl!

Ondřej a Jakub Mauerovi prožívali v Kuřimi opravdové peklo.
Ondřej a Jakub Mauerovi prožívali v Kuřimi opravdové peklo. (archiv rodiny)

Zcela nahý, svázaný malý chlapec ležící na zemi. Hrůzostrašný obrázek, který se objevil před pěti lety na videochůvičce Eduarda Trdého (59) z Kuřimi, stál na počátku pořádně zamotané tzv. kuřimské kauzy týrání dvou chlapců Ondřeje (dnes 12) a Jakuba (dnes 14).

Hlavními viníky byla matka chlapců Klára Mauerová (36) a její sestra Kateřina Mauerová (38). Otec chlapců Radek Coufal (44), který s rodinou po rozvodu nežil, u soudu tvrdil, že ho týrání synů šokovalo a usiloval o to, aby je mohl vychovávat. Nakonec je do péče dostal, ale hned nato se jich zřekl! Kluky vychovává jejich babička z matčiny strany, která ze svých dcer vychovala tyranky!

„Kluci se mi opravdu nikdy nezmínili, že se s nimi děje něco divného. Záběry svázaného Ondry v komoře, které byly v televizi, mám pořád před očima. Mám obrovskou radost, že po těch letech budou kluci doma a budeme vést normální rodinný život,“ radoval se otec Ondřeje a Jakuba poté, co si je u soudu vybojoval a odvezl z brněnského azylového centra Klokánek, kde po zatčení matky skončili.

Jenže bylo to jen mazání medu kolem úst. Otec se na svoje syny prachsprostě vykašlal! A údajně kvůli přítelkyni, která je doma mít nechtěla.

Dal tak přednost cizímu člověku před svojí vlastní krví! Dnes už situaci v rodině nekomentuje. Nezvedá telefon, neodpovídá na SMS...

Radek Coufal nechal syny napospas prarodičům ze strany jejich matky Kláry Mauerové.

Ladislav a Eliška Mauerovi, kteří údajně neměli o týrání vnuků svými dcerami ani potuchy, s nimi žijí v bytovce v Brně-Židenicích.

Chlapce týrala rodina a jejich známí od léta 2006 do května 2007 v Brně, Kuřimi a na chatě ve Veverské Bítýšce.

Zavírali je do klecí, bili, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky.

Spolu s chlapci objevili v domě i dívku, kterou si rodina osvojila jako 13letou Annu. Šlo o 32letou Barboru Škrlovou, které byla změněna identita. Stejně jako kluky i ji umístili do Klokánku, z něj však utekla. Po čase se ohlásila na českém velvyslanectví v Dánsku, pak opět zmizela a nalezena byla v Norsku, kde se vydávala za 13letého chlapce Adama.

Zachránce kluků Eduard Trdý (59): Táta kluků byl v kauze zapletený!

Kluky zachránila náhoda a především jejich bývalý kuřimský soused Eduard Trdý (59), který na své elektronické videochůvičce zachytil signál podobného zařízení od sousedů. A na monitoru uviděl Ondřeje svázaného do kozelce v komoře pod schody. Vše nahrál na video a zalarmoval policii. Za záchranu chlapců si vysloužil cenu Zlaté srdce od Nadace Naše dítě. Co si o případu myslí s odstupem času?

Vzpomenete si někdy na kuřimskou kauzu?

„To víte, že sem tam si na to vzpomenu, ale já jsem v tom tak zdaleka nefiguroval. U mě šlo o jeden telefonát na policii.“

Víte, že se otec o chlapce už nestará?

„Jsem přesvědčený, že v tom byl také zapletený až po uši! V Kuřimi jsem ho vídával ještě před tou událostí. Žádný, že žili odděleně, samostatně. Kdyby ho kluci viděli jen čas od času, tak mu určitě něco řekli. Pokud se tam něco dělo, jel v tom s nimi. Myslím si, že moc dobře věděl, o co jde. Nechci to znevažovat, ale rozvážel pití a byl přímočařejšího myšlení. Asi si to v životě moc složité nedělal. Třetí nebo kolikátý den, když vyklízeli barák, byl hlavním stěhovákem.“

Proč jste se z Kuřimi odstěhovali?

„My jsme se chtěli odstěhovat už dlouhou dobu před tím, jen jsme se nemohli pořád rozhoupat. Událost se stala takovým urychlovačem.“

Věděl kupec domu, co se tam odehrálo?

„V mém případě se kupující domu o všem dozvěděl v půlce jednání. Zpočátku jsem si říkal, zda má cenu se o tom vůbec zmiňovat, ale neměli s tím problém.“

Dědeček chlapců Ladislav Mauer: S Coufalem nejsme ve spojení!

Je pravda, že Ondřeje a Jakuba vychováváte?

„Bydlíme tady s kluky. S Coufalem (myšleno zetěm a otcem kluků – pozn. red.) nejsme ve spojení.“

Měli jsme za to, že syny vychovává...

„Tak to jste si mysleli špatně! Vůbec nevíme, kde se nachází.“

Takže o kluky nejeví zájem?

„Myslíme, že jsme vám řekli už dost.“

Prodej domu hrůzy? Velký podvod!

Noví majitelé domu hrůzy tvrdí, že se jim v něm dnes už bydlí dobře. Celý ho totiž přestavěli. Když ho kupovali, ušila na ně realitka pořádnou boudu. Co se v něm odehrálo, jim neřekli!

„Ani mi nemluvte! Jsem tak naštvaný. Barák jsem koupil před dvěma roky. Realitní kancelář, která nám ho prodala, se ani slůvkem nezmínila, co se tady odehrálo. Vše zatajila. Člověk akorát musí platit a platit,“ posteskl si Aha! Bořivoj K., současný majitel domu s temnou minulostí.

Společně s manželkou vůbec netušili, do čeho jdou. „Stěhovali jsme se z Třebové, o všem jsme se dozvěděli až časem,“ podotkla paní domu. Když prozřeli, rozhodli se v domě provést  co nejvíce změn. Dlouho se srovnávali s tím, že za něco takového vůbec zaplatili.

„Nyní už má dům pozitivní energii, takže o stěhování již neuvažujeme. Prý se ale prodával dlouho, před námi zde byli v podnájmu ještě jiní. I sousedi jsou rádi, že je tady už konečně klid, navíc nám slíbili, když bude potřeba, tak nám přijdou pomoci třeba o půlnoci. Kdyby se kupříkladu u dveří objevil někdo z té jejich sekty...,“ podotýká pan Bořivoj.

 



Přečtěte si
gordon
21. 8. 2012 • 14:46

jestli v případu je nějaký politik či lobbista,zametlo se to pod koberec a už se NIKDO nezajímá,jak kluci žijí.KDYBY se případ otevřel,určitě by se dohledal taťka ŠKRLA, a věc by se mohla celá vyjasňovat.ALE O TO BY MUSEL BÝT INTERES !!

hillaarkaa
21. 8. 2012 • 13:33

Mě těch tvých s cigánama z celého Vihorvarlatu také.Dodnes ani nevíš trubko,čí kterej fakan mongoloidní ani je,viď.Se máš čím chlubit,teta

jity
21. 8. 2012 • 11:18

kdo ví jaké velké úchylné ryby v tom nebyly zapleteni. Proto možná nebyla ta snaha po tom jít dále. Kolik dětí ještě trpí, co z nich jednou bude, také takoví tyrani?

elis3
21. 8. 2012 • 10:32

Tak nějak si představuji tvou rodinu, hilarko pošahaná!!Jenže těch dětí je mi, narozdíl od tebe líto, ty jelito!!

hillaarkaa
21. 8. 2012 • 09:10

Ale následky nenesl

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.