Okurková hitparáda: Nejlepší recepty, tipy na speciality, rádce v kostce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Okurková hitparáda: Nejlepší recepty, tipy na speciality, rádce v kostce!

.
(Profimedia.cz, ara)

Jako každý rok. Okurková sezona už je zase v plném proudu. Dozrávají nejen nakládačky, ale i salátovky. Tahle zelenina, v našich krajích tradiční a veskrze bohatá na vitaminy, se dá využít na mnoho způsobů. A nejen k jídlu! Je blahodárná pro vaše zdraví i pleť. A dámy, pozor, ideální je také na hubnutí! Nabízíme vám okurkový manuál v kostce… Co všechno se s nimi dá podniknout?

Proč jsou zdravé?

Nejenže obsahují 90 až 95 % vody, ale je v nich i velké množství vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, sodíku, křemíku, síry, vitaminu C, K, A a komplex vitaminů B.

Jsou nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporují vylučování moči a snižují ukládání kyseliny močové v těle.

Je to lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích i revmatických potížích a rovněž léčbě ledvinových či žlučových kamenů.

Jejich vláknina přispívá k pročištění střev.

Vysoký obsah vlákniny a naopak velmi nízký obsah energie je vhodný při hubnutí.

Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak.

Tip Aha!: Okurky v kosmetice!

Obklady z plátků okurky zklidní záněty, pročistí a projasní pleť jakéhokoliv typu. Vymačkaná šťáva díky obsahu křemíku a síry výrazně povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i vazivových tkaní. Dokonce vás zbaví i otoků kolem očí!

Pleťová maska

Nejenže osvěží a napne pokožku. Na otoky pod očima se přikládají plátky okurky. Jednu menší okurku nastrouhejte najemno, přidejte 3 lžíce smetany a rozmixujte. Jemně umelte 3 lžičky lněných semínek a přidejte k rozmixované okurce. Směs naneste na vyčištěnou pleť obličeje i dekoltu a nechte působit 15 až 20 minut.

Maska ze semen okurky

Má velmi příznivý vliv na mastnou a pórovitou pokožku obličeje. 2 polévkové lžíce mletých okurkových semen smíchejte s 1–2 polévkovými lžícemi smetany. Směs naneste na očištěný obličej a nechte 30 minut působit. Účinek zesílíte přidáním mletého dýňového semínka v poměru 1 : 1.

Další rady a tipy naleznete ve fotogalerii...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.